Wednesday, December 9, 2009

Eisya ..1 year 2 month

Dah lama betul tak update milestone eisya..alhamdulillah,hari ni genap la eisya setahun 2 bulan..memang tak sangka,cepat betul masa berlalu..eisya semakin pandai dan semakin menghiburkan hati ummi dan daddy..sedikit yang terlintas di fikiran sekarang ni tentang perkembangan eisya..nanti kalau dah besar,mesti eisya tahu bile dia mula belajarkan..kalau la ade lagi blog ni masa tu nanti..entah-entah eisya yang sambung tulis lak lepas ni..hihii..seronoknya..

- Eisya sekarang dah ada 3 batang gigi..eisya mula tumbuh gigi masa umur setahun..
- Eisya mula belajar berjalan masa usia setahun..tapi dekat nak usia 1 tahun 1 bulan tu,eisya dah boleh berjalan dan bangun dengan sendiri..sekarang eisya dah boleh berjalan dengan laju dan lebih lama..sekali sekala je jatuh,nak lagi kalau dah penat sangat..
- Sekarang ni mulut eisya dah riuh sangat..banyak tul omelan cik kecik tu..kalau kat luar pun sama..asyik panggil orang je kejenya..nak beramah sangat la tu..
- Eisya dah pandai sebut Allah..pelat skit tapi still berbunyi lagi sebutan tu..kalau jatuh ke mesti sebut Allah..ikut nenek dia la ni..
- Eisya dah tahu kalau azan je maknanya kena sembahyang..mesti dia wat tangan macam takbir tu sambil cakap Allah..nanti dah besar skit ummi ajar cara sembahyang ye sayang..
- Eisya juga dah boleh diharap..apa je arahan dari ummi mesti eisya akan cuba buat..walaupun kadang-kadang sampai jatuh sebab nak tolong ummi angkat barang..moga perangai ni terus sampai eisya besar ye..
- Eisya dah suka menulis sekarang..jadinya ummi pun belikan eisya bord yang boleh padam tu..tapi hasilnya conteng-conteng je la sekarang..tak pe,nanti ummi ajar lagi ye..
- Sebelum tido atau eisya dah penat,mesti dia akan cari buku cerita yang nenek bagikan pada eisya tu,then mintak ummi ceritakan kat dia..kena baca sambil baring tau..eisya dengar dengan khusyuk sekali pe yang ummi ceritakan..sampai eisya tertido dengar cerita..lepas ni kena mula beli story book la..opps..sambil baca tu selitkan dengan lagu nursery rhyme tu..eisya memang suka..
-Kalau dengar muzik je,mesti tangan atau badan bergoyang.. suka sangat menari..ni mesti ikut perangai ummi sebab dulu memang ummi suka menari..kalau dalam carseat eisya dengar lagu pun keh goyangkan kaki lagi..lagi satu,dengar je lagu hotdog song ala mickey mouse punya lagu tu,lagi syok dia menari..habis goyang ikut mickey tu..banyak tul keletah eisya sekarang ni..
- Yang pasti sekarang ni,eisya memang tak suka dengan semua patung-patung yang ada..kalau jalan-jalan tu then nak belikan untuk dia,,mesti eisya buang..tak suka ok..yang sekarang ni ummi faham,eisya suka dengan kete dan jenis permainan lego tu..pasang-pasang barang ke..memang eisya akan kusyuk sangat dengan permainan tu..
-yang klakar tu,kalau eisya terkejut je,mesti eisya akan pegang dada sambil bulatkan mata..dia akan urut-urut dada dia..ni mesti kes ikut perangai nenek yang jaga eisya tu..memang macam gaya orang tua..cute tul..
-Lagi satu,eisya sangat suka dengan kucing..ni kes ikut perangai auntie dia la..
-eisya akan jadi tak tentu arah kalau dengar baby menangis..ade satu petang tu,tengah tengok cite kat tv,then ade baby nangis,eisya dia jalan pusing satu rumah,sambil tak tentu arah..pastu boleh dia ambil bear dia then bagi kat baby dalam tv tu..siap hulur kat screen tu lagi..pastu ambik buku dia nak bagi..ade sekali tu lak,siap bagi botol susu lagi..penyayang betul eisya kat baby tu..adakah itu petanda eisya dah bersedia nak jadi kakak??kekkekeee

emm...nanti kalau ingat ummi update lagi ye..eisya dah datang ni..nak kacau la tu..kita layan pic eisya je la..


p/s:
-akhirnya dapat gak booked hotel..tapi tak dapat kat tempat yang diidamkan tu..penuh..itupun sebab ade orang cancel last minit..

11 comments:

ummiaqeef said...

good girl... :)

shila ariff said...

mmm...dah besar eisya..makin besar makin comel makin cerdik...insyaAllah..eisya akan jadi kakak yg baik pada adiknya...amin

MeL said...

happy 14mos old eisya! beshkan tgk development anak sendiri ni. skg makin besh sbb da start pokpek2 mulut drg. sok mika plak 14mos ;)

10 said...

eisya... nape comel sgt?

dah pandai macam2 ek skrg ni... semakin membesar, semakin banyak gelagat baru ya...

nak bercuti ke mana?

lily azliyana @ mama zara said...

wah..dh semakin bijak eisya skang yerk..comei jek gigi 3 btg tuh..hehe

nway, plan nk bercuti ke mana tuh..bestnye..ikut leh..=p

[-suziey-] said...

kejap je eisya dh 1.2 yrs..hmm..xpe lg bgus gigi xbyk..sbb nnti lmbt rosak..tumbuh awal2 sush nk jg..hee

p/s: seb bek la ko dpt gk booked hotel..kalu x berkhemah la ko kt resort tu..ekekek:p

cik EPAL said...

comelnya..nak pinjam skaf pink tu leyh?? hehe :)

ibu damia said...

milestone anak2 ni memang seronok kita tgk...tambah2 lagi kalau gaya atau action yg dia buat tu mencuitkan hati kita....yg tak tahan tu siap nak bg bear kat baby nangis dalam TV tu.....


p/s: nasib baik dpt booked...happy holiday.....

mama uzma said...

gud girl iesya...!!
comel la iesya ni..geram auntie tau..!!klu uzma jumpa iesya sure dia cubit2 pipi iesya tu..hihi

Intan said...

Itu "petanda besar" tu fara...ekeke!

Comel lah diaaaa...gewam aunty :)

ibu_arifa said...

hihihi...ni baru ku sempat nk komen...anakku dah tido..td siang sempat tgk jer blog mu ni..siang2 ku selalu sorokkan keyboard pc ni..yg ada mouse je...bila mlm baru leh drop komen kt umah kawan2..

amboi..comeynyer Eisya...mata bulat besar gitu...lebih2 lagi tang pipi tu..geram..
byk benda dah dia pandai skrg ni yer..hahaha..nampak gayanyer ko kena bersedialah dgn soalan 'bila lg nk bg adik kt Eisya?'..hehehe

alhamdulillah dah dapat hotel..bila nk berangkat? semoga semuanya selamat/dan berjalan lancar yer Fara :)