Sunday, August 9, 2009

~Jumaat yang menakutkan~

Hari jumaat yang lepas,terpaksa jugak bawak eisya pergi ke klinik sebab selsema ngan batuk eisya tak hilang-hilang jugak..kesian lak nengok dia tido tak selesa je..Eisya demam dari minggu lepas lagi,demam macam dah ok skit cuma selsema ngan batuk yang tak hilang lagi..Bukan tak nak bawak eisya dari awal demam lagi,tapi sebab aku kalau boleh tak nak bawak eisya ke hospital ni,maklumla sekarangkan ramai sangat orang pergi ke hospital..kang lagi teruk demam eisya ni..disebabkan dah bagi last day sampai jumaat(leh lagi tu bagi date line nak bawak gi hospital..huhu..)daku pun bawak la eisya jugak..pergi pagi ke hospital puteri tu,sebab memang takut nanti ramai orang,tak sempat lak nak pergi sekolah..daddy pergi keje tu,terus follow sekali..angkut je eisya dengan tak mandinya..salin baju je..hihihi...

Sampai je kat hospital puteri tu dalam kul 8.30 am..memula tu macam pelik skit sebab nape ramai sangat orang kat pintu masuk ni..lepas parking kete je cecepat pergi,takut nanti lagi ramai orang..tapi,sampai je kat pintu tu,semua orang kena wat saringan dulu..kena pakai mask lak tu..aduh aku dah takut tak leh masuk sebab daku pun still ade saki baki demam lagi ni..alhamdulillah boleh masuk..tapi kena pakai mask ngan sorang je boleh masuk bersama eisya..dia nak kurangkan orang yang masuk hospital..aduh!!dah la beg susu ngan diapers eisya lagi,nak dukung eisya lagi,so ambik keputusan aku la yang masuk..ialah kang daddy susah lak nak terang kat paed nanti..giler sakit bahu masa tu,sebelah dukung eisya sebelah lagi bawak beg..dah la kena pakai mask,eisya lak tak nak pakai..ialah eisya kan kecik lagi,dia mana tahu ape kegunaan mask ni then dia tak suka la nak tutup hidung ngan mulut tu..cuma nurse yang jaga pintu tu,bagi jugak mask untuk eisya..tapi daku cakap la yang eisya tak boleh guna mask ni,nurse pesan kalau boleh jangan duduk kat tempat yang ramai orang..cuba jauhkan diri dari kalangan orang yang berkumpul..sepanjang nak tunggu lift tu kan ramai orang..puas gak daku nak tutup hidung eisya ni,mask tu letak kat tangan je..masa ramai orang kerumun barulah daku tutup skit hidung eisya ni..dalam lift pun tutup gak..lenguh giler tangan..mana nak dukung,bawak beg,nak tutup hidung eisya lagi..sampai je kat klinik paed tu,nengok orang tak la ramai sangat..tapi dah ade la yang menunggu..doc lak ade kes masa tu..kena la tunggu doc lak..aku lak tepon daddy,suh jugak daddy masuk..aku suh daddy cakap nak jumpa doctor lain lak..hahaha,tipu sebab nak masuk hospital la tu..tak boleh nak handle sesorang la..eisya nak susu lagi..nak buat susu lagi..sambil tunggu tu,tanya la nurse yang kat klinik tu,nape kena saring bagai ni..dia kata ade sorang dah kena H1N1 ni..tapi dah hantar ke gov hospital..Ya Allah,masa tu dalam hati doa agar eisya ngan aku dijauhkan la penyakit ni..aku pun dok jauh je dari orang..akhirnya daddy dapat jugak masuk..alhamdulillah,boleh la nak bernafas skit..

Lama gak la menunggu doc tu,dalam kul 10 baru la doc sampai..lepas check smua,eisya tak ade ape-ape.cuma selsema ngan batuk biasa je..takut sangat masa tu..sempat lagi tanya doc,macam ne simptom H1N1 tu,doc siap terangkan lagi..Kena pantau jangan sampai eisya macam sesak nafas je..sebab tu la simptom H1N1 tu,susah nak detect dari awal sebab dia sama macam demam biasa je..Lepas dah settle semua tu,terus balik..tak berani nak jalan mana-mana lagi sebab takut la jugak..kat JB ni kan dah ade ramai yang kena virus tu..tapi dalam pada nak tunggu doc tu,sempat lagi ambik gambar skit..kekekee..layan je la..

tengah tunggu doc..

eisya yang sampai tertido..penat la tu..

suami isteri yang dah macam shinobi je..hihihiii

ummi dan eisya,nak tunggu ambil ubat..

p/s:-
-yeye..eisya dah genap 1o bulan..
-min,terima kasih sebab bertanyakan khabar eisya..




9 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

Alhamdulillah takde ape2 kan..ish..mmg takut sgt skang ni nk bwk anak kuar gara2 H1N1. panas gakla muntot duduk kat umah sepjg weekend tp nk wat cmner..nk prevent tpt ramai org kan..

nwy, eisya maintain cumei wlupon tk sihat. nmpak makin montella die..=p

ibu_arifa said...

kecut perut aku mambaca 'apa yg menakutkan tu'..sib baik ok semua..asben ko leh gak masuk akhirnya..
sungguh gebu puteri mu itu, sure lah lenguh2 nak dukung dan kendong barang bagai..nak tutup hidung dia lagi..2 tangan mmg tak cukup.

H1n1 dan makin 'mengganas' korang sekeluarga kena hati2 yer..ku pun pesan pd diri ku jugak sebenarnyer nih..

Damia Aleesya & Damia Ayyunie said...

huhu...betul kat jb ni katanyer dah banyak kes H1N1 ni........takut nak bawak budak2 keluar....tapi dlam takut tu bawak gak keluar, mahu weekend seperti cacing kepanasan kalau x keluar.......tapi still jaga2 lah....

Intan said...

Chumel je eisya walaupon tengah tak sihat. Alhamdulillah bukan virus tu...

Memang takut lah skrg nie, kalo keluar better pakai je mask utk kemana-mana sekali pon...just as a precaution.

Semoga eisya cepat sembuh, kesian lama sgt tu.

Ummi Salsabila said...

Alhamdulillah eisya xpape..dorng ni xmo pki mask kn.rimas..

risau gk dgn wabak ni.tp xle duduk umah je.so,kn jg2 la kn..

eisya sgt bam2.mmg lenguh nk dukung kn.muahs eisya comel!

s@yangh@sni said...

betuller..
sekarang nie takut nak pegi hospital..
nak jalan2 pun takut jugak..
minggu lepas sekolah anak bos yus yang kat seelong tu pun ade 2 pelajar Singapore kena h1n1.
bos siap pesan jangan pegi pasaraya yang ader singaporean..
bimbang terjangkit lak..
harap2 eisya cepat sembuh dan dijauhkan dari penyakit merbahaya..

[-suziey-] said...

ish sian eisya..emm skang ni mmg teruk la tahap kesihatan..anak kakak ipar aku positif h1n1..skang kena kuarantin..

MeL said...

insyaallah eisya xde pape..ishk, nk gi hospital skg pn kn hati2 jgk kan? cpt2 lah pegi wahai virus jahat! eisya demam pun maintain comel tau! kish sket tuk eisya bam2 tu ;)

CuTeMiUt78 said...

eemmmm betul tu. sekarang ni nak g mana2 pun takut kan.. maklum la penyakit tu dah merebak ke merata2 tmpt dah.. semoga eisya sembuh seperti sedia kala hendaknya