Monday, August 10, 2009

Share info pasal H1N1

Ummi terima dekat email... Just wanna share with u all..

TAKE CARE.. INFO YG BERGUNA

Got this from a friend, Symptom2 org kena H1N1. Sebagai peringatan
==============================================================
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

________________________________________

Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.

Take care You & Your Family


7 comments:

ibu_arifa said...

thanks for sharing :)
kesian kt penulis tu kan.. moga selamat dan cepat2 sembuh lah..
Nov-Dec baru vaksin tu sampai m'sia?? lamanya!!!

lari topik sikit:
kat sek ko, tak de ke cikgu2 yg berniaga? baju ker..tudung ker? aku tiap2 minggu TER beli tau..kopak2..tak tahan tul bila nengok brg murah tu.

sek aku baru dok pasang cctv tau.. abis lah pasni..

CuTeMiUt78 said...

yup..betul..betul..betul.. ada gak terima email ni :D

jom join contest kat blog kita plak :D

[-suziey-] said...

uishhhhh..takut btol la...ya Allah lindungila kita semua...

s@yangh@sni said...

takutnyer....
sekarang nie yus tak bawak Syahir kalau nak gi pasar..
kat jb nie dah ader kes..
tunggu reda arr nanti baru ler jalan2 lagi..

10 said...

skrg ni mcm2 penyakit la... dh ramai jadi mangsanya... cian2... tahu x sape yg cipta virus ni? ni virus ciptaan manusia yg nk memusnahkan umat islam... my hubby dpt info dari mana ntah... bleh pakai ke?

adda said...

seram sgt dengar kisah adik ummi eisya.. mintak2 kite dijauhkan.. risau betul kan..

ummuabdullahsyaakir said...

Thanks sharing umi..eem takut pulak dgr berita Msia skrg

Moga kt smua dilindgi Allah..