Wednesday, October 28, 2009

Aku yang sakit hati!!

Sekarang dekat sekolah,semua cikgu tengah sibuk buat revision dengan student masing-masing. Student yang nak ambik exam,tapi cikgu yang lebih wat revision dan yang takut. Student semua boleh lagi duduk relax..kadang-kadang bila tengok perangai budak-budak zaman sekarang ni,terfikir pulak macam mana la zaman eisya nanti..dalam 10 tahun akan datang..menakutkan betul la..

Kenapa la perangai kita dengan pelajar sekarang jauh sangat berbeza..yang paling ketara sifat hormat terhadap guru,langsung tak ade..tak tahu la macam mane dekat rumah..adakah layanan yang sebegitu juga terhadap ibu bapa mereka..sedih tul la..Budak-budak sekarang ni,kalau kita marah atau beri nasihat,boleh menjawab lagi..dengan cara yang kurang ajar lak tu..kadang-kadang dah sampai tahap geram tul sampai rasa nak rotan je..tapi nanti kita jugak yang kena saman..dia orang samakan kita macam taraf kawan saje..geram tul..lagi best tadi masa dalam bilik guru,ade la sorang cikgu tu yang belum kawen lagi..boleh lak student cikgu tu,tanya bila cikgu nak kawen,kenapa cikgu tak kawen lagi..ish..ish..masa dengar dia orang tanya macam tu,geleng kepala je lah aku..sampai hal macam tu pun boleh dia orang bertanya..dah jadi macam member lak..kalau la zaman aku dulu,memang tak berani nak tanya soalan yang peribadi macam tu dengan cikgu..ade lagi satu..semalam ade sorang pelajar bawak hanphone ke sekolah then cikgu rampas..kalau dah rampas tu,maknanye kena la ibu bapa yang datang tuntut..tapi boleh esoknye terus mak bapak pelajar ni datang tuntut handphone tu..tak ade langsung rasa malu atau nak marahkan anak tu sebab bawak handphone ke sekolah..dah la mesej dalam handphone tu,huh..tak sanggup nak baca..dengan bersayang-sayang bagai..itu belum bab bergambar lagi..memang la memalukan..

selalu gak berbincang ngan mr hubby,macam mane cara yang terbaik untuk didik anak ni??ade yang kata kena jadikan mereka macam kawan,dan jgn berkasar dengan anak-anak..tapi dalam keadaan sekarang ni,boleh ke pendekatan itu digunakan..pada pandangan daku la,rotan tu penting dalam mendidik anak-anak..tapi bukan la bermakna kena rotan selalu,tapi ade masa dan ketikanya kita kena ajar dia orang menggunakan rotan ni..atau pun gantung rotan kat rumah biar dia teringat pengajaran kita tu..ada tak yang sokong pendapat aku ni??

13 comments:

Intan said...

Intan baca pon rasa gak sakit hati tu...mmg lah farra bebudak skrg nie mmg dah tak macam dolu kala. Dolu kita2 nie takut dan respect pada cikgu but budak2 skrg nye perangai amat menyedihkan...

Ada yg dah jadik samseng dan biadap bila cikgu marah, dah takde perasaan hormat dah lagi dlm diri diorang ni :( Ini semua berpunca pada sebilangan ibu bapa yg memihak pada anak walaupon dah terbukti anak yg bersalah...aper lagi, naik "tocang" lah depa bila mak bapak sendiri pon dok back up depa. Tu yg depa rasa apehal dan apa hak cikgu nak marah2 or pukul depa...

Benda nie semua mak bapak kena main peranan bila anak buat salah patunya bincang ngan cikgu dan kalo dah terbukti anak salah then mmg patutlah si anak kena hukum dan jgnlah pulak dok marah cigku tu balik...nie tak, ada yg belum pon dengar penjelasan dr cikgu...jumpa2 je dah membabi buta marah kat cikgu tu.

For me, Intan akan guna kedua2 cara iaitu dr segi physhology dan rotan/pukul (idak ler spi nak memudarat kan but tujuan hanya utk mendidik). Kalo dah bg nasihat few times pon still buat lagi so tindakan tegas mestilah digunakan supaya anak tau akan batas yg depa kena patuhi dengan ibu bapa, cikgu atau sesiapa saje.

For me merotan tak salah cuma biarlah kena pada tempatnya dan mmg elok sgt di gantung pada tpt yg anak senang nampak so that depa tau kalo depa buat jugak sure kena "zasss"!

Intan dulu pon mak ayah garang oooo...jadik gak org dan takde lah pulak kurang ajar ngan cikgu. So that's why akan gunakan "cara" yg sama gak for my children. Mmg intan admit yg intan ni pon actually orgnya garang but bertempat.

So anak2 nie dr kecik lagi kita kena ajar diorang ape yg boleh dan apa yg tak boleh...mesti kena ada boundaries and sentiasa kena remind agar mereka tak lupa.

Jgn ingat..."takpe lah depa nie kecik lagi, biaq lah depa nak buat apa pon...nanti dah besar sikit barulah di didik dgn disiplin skali"...for me ini merupakan salah satu punca anak2 "buat perangai" coz depa akan kata "dulu boleh apasal skrg tak boleh".

Tak lupa jugak doa ibu bapa agar anak menjadi anak yg baik, soleh/solehah dan mendengar kata...

P/s: Mak aiii pjg tul comment kita...he he. Sorry ye farra, this is just my 2cents...ye ke 2 cents. Mcm dah bersen-sen jek...wakaka!

ilLa said...

ya btol²....rotan tu perlu...tp xsemestinye nk rotsn je setiap mase...

bdk zaman skrg ni mmg dasyat la...mmg xknl erti takut & malu...mcm mne la dgn ank² yg akn dtg ni plak..huh!

lin said...

bebdk zmn skrg mmg 'terlebih ajar'..
sya dlu masa jadik cikgu ganti, abis kena ngorat!! lgsg tak hormat cikgu..

shila ariff said...

aduhai..(mengeluh kejap)...mmg mencabar nak mendidik budak2 skrg ni..mereka ni terlalu beremosi n sensitif ( mayb sbb terlalu dimanjakan & dimewahkan)..ibubapa skrg bekeje..nak apa pun semuanya dapat..ibubapa plak suka sgt menangkan anak sendiri..didikkan skrg dah tak sama ngn didikkan mak ayah kita dulu..dulu kalo wat salah or tak baca buku, kena pulas telinga...bagi shila plak, didik anak mcm kwn tu boleh diamalkan tapi mesti berbatas..bila dia wat salah , jgn kita berbelah pihak pada dia..selalu gak kena tanya kabar dia ngn cikgu2 kat sekolah nnti...n didikkan agama pun penting gak..yg penting jgn terlalu manjakan n mewahkan dia...biar dia rasa susah senang hidup..moga2 kita dapat mendidik anak2 kita ke arah kebaikan..AMIN....n InsyaAllah....

p/s: panjang sungguh komen mama pagi ini..kirim peluk cium sayang mama kat eisya ye....

wansteddy said...

cousin saya pn seorg guru.
selalu komplen tensen nk didik pelajar2nya terutama dr kaum I
katanya ini bkn diskriminasi kaum ke apa. tp kbnykn student I ini mempunyai adab yg sangat kurang untuk menghormati guru2nya.
kalau ditegur dorg membalas blk dgn hujah2 memeningkan kepala klu mengamuk kerusi meja dorg lambung

dgr2 je dh wat saya takot2. sep bek sedari kecil xminat nk jadi guru sbb saya tak pandai mengajar. tp andai kata saya jadi guru sure2 turut sama merasa apa yg cikgu2 kini rasakan huhu

[-suziey-] said...

aku sokong..mmg skang ni kena guna cara lebih keras la..jgn manjakan sgt..bdk skang dimanjakan sgt sbb tu xleh nk dibentuk..
kwn aku pn jadi cikgu..dia kata dia rs cam tunggul..ade skali tu selamba je dia tgh dok kt meja guru..dtg sekumpulan murid dia n bole plak story pasl nk merompak 7e..adeiii...apela pnya dasat bdk zmn skang..minta2 la dijauhkan ank kita dr perkara xelok..mudah2an kita dpt mendidik ank kita dgn btl..sygkan ank pukul2kan..tp jgn dera plak

EIJAM'S FAMILY said...

betul lah.. zaman sekarang nie sgt2berbeza dgn zaman dulu.. yerk ler mane tak yerk zaman sekarang nie budak2 mmg xtakut guru ngan org tua.. cubalah awk bayangkan spai ade bergaduh budak2 sekolah menengah coz sebab rebutkan seorang perempuan bukan satu perkara yang bagus tue.... mmg xtau takut betul.. mmg kiter pun ade terlintas kat fikiran nie biler nengok berita budak sepak guru.. budak buat tue dan buat nie... terlintas kat fikiran nie..cam ner ler nak didik anak kiter supaya xterjebak perkara cam tue.. kiter pun ade guna rotan juga.. tp xpukul lah sekadar pukul2ayam jerk.. dan sentiasa igtkan anak sendiri dan tegur sesuatu perkara tue samada baik atau buruk..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss x penah kena rotan kat ma/abah tapi cubit2 manja tu adalah kan..rasanya kalo tak rotan pun tak jadik masalah yg penting didikan kita..sedih ar tengok bebudak kena rotan...

10 said...

emmm... camtu la budak2 zaman skrg ni... x tau la salah sape... kekadang mak bapak tu dah ajar anak elok2 tapi wat perangai lak... kalo selalu rotan sangat pun depa dah jadi lali... aduh... mmg jauh beza la bebudak skrg dan dulu... kakak org pun kekadang balik sekolah selalu ngadu fasal budak2 sekolah dia... haiiiiyyyyaaaa.. manyak susah loooo... cikgu mengajar kat depan depa dok sembang kat belakang... sabar je la...

yang pentingnya bapak tu kena garang lebih... baru anak2 takut nk wat benda x betul... macam bapak org... dah la muka garang... mmg takut arr... kalo salah, siap kena jerkah lagi... lariiiiii.... masuk bilik daaaa...

ibu_arifa said...

betul tu fara..aku pun cam ko gak dulu2.. tp mujur cikgu disiplin sek aku tu garang, so diorg takut sikit bila aku ugut diorg balik nk bgtau cikgu displin..tu lah..sampai kena ugut bg diorg nk patuh arahan.. kesian kan bila mengenanag kan masa depan anak bangsa kita ni nnt.. mcm manalah agaknyer..

sharifah syahirah TSM [chep] said...

doa ibu bapa tu mesti ada.
didikan agama itu utama.
orang time kecik2 pun ummi selalu je naik tangan skit2. hanger ke.
tapi, biar bertempat.
kalau selalu sgt, nnt die jadi adapt dgn benda tu dan jadi xkesah.
rasulullah ckp kalau anak sampai umur tapi x solat pun kene rotan.
jadi, rotanlah bila anak x dgr cakap.
tulah resolusi yg baginda ajar.

eisya, ummi kalau rotan tu tanda sayang! peace!!

Naz-Segalanya disini said...

kecik2 mmg kene rotan..dah kejung mcm buluh bru nak lentur mn nk jd kan..farra ajo men ke rndh?mcm naz..sek rendh..kite tegur dia jgn kcu kwn..dia pkl naz dgn pembaris..geraaaam...nak rotn je kuat2 klu mak dia xmo rotan

nunya said...

rotan tu memang perlu..tapi spatutnye mase kecik ag...(heheee tadi baru je bincang2 ngn membe2 cikgu PK pasal nak gune rotan utk didik anak2..)bile dierang dah besar, dah tak gune dah...sebab tu la dalam Islam, sarankan umor seploh tahun dibolehkan rotan kalu tanak solat..maknenye mase umo2 gitu memang seswai la kot anak2 ni dirotan..tapi kalu dah besar remaja, agak terlambat..maybe pelajar2 kak fara, kalu ade yg kuang ajor tu, tak penah merase rotan, tyme dierang kecek...memang naik lemak la...hai...anak2 zaman skang neh..menakutkan..