Friday, October 9, 2009

Kenangan terindah 09/10/08

Happy Birthday to you
Happy Birthday to you
Happy Birthday to you Aleesya
Happy Birthday to you


Alhamdulillah,hari ni genap la Nur Aleesya bt Mohd Adzhar setahun..akhirnya sampai juga ke angka 1 tahun itu sebab sebelum ni asyik tunggu eisya nak setahun je..tapi sedihlah sebab rasanya belum cukup puas untuk bermain ngan eisya waktu kecil dulu..rindunya zaman tu..

Tiada ape yang seorang ibu dan ayah mahukan dari anaknya..hanyalah semoga anaknya berjaya di dunia dan akhirat..jadi anak yang mendoakan kedua kesejahteraan orang tuanya..Moga eisya akan memenuhi kesemua itu..Jadi anak yang cemerlang dunia dan akhirat..

Aleesya penghibur hati ummi dan daddy..Kami teramat sayangkan eisya..moga satu hari nanti bila eisya dah besar dan memahami apa yang ummi tuliskan ini,eisya tahu yang ummi dan daddy akan melakukan yang terbaik untuk eisya..Ummi juga mengharapkan eisya akan terus membesar dengan sihat dan sempurna..

Moga eisya akan faham apa yang ummi cuba lakukan untuk eisya melalui sajak ini..

---------------------------------------------------------------------------------

Anakku…

Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar karena mengandungmu
Maka ibu akan memilih mengandungmu…
Karena ketika mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak…
Engkau hidup di perut ibu
Engkau ikut kemanapun ibu pergi
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak karena kebahagiaan
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman, karena ibu
kecewa dan berurai air mata

Anakku…
Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar, atau ibu harus berjuang melahirkanmu. Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu Karena menunggu dari jam ke jam, menit ke menit kelahiranmu. Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu surga Karena kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua.

Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit,
Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapapun
Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
Saat itulah…
saat paling membahagiakan
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayahmu mengumandangkan adzan,
Kalimat syahadat kebesaran Allah dan
penetapan hati tentang junjungan kita Rasulullah di
telinga mungilmu

Anakku…
Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah,
atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu,
Maka ibu memilih menyusuimu,
Karena dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan
tetesan-tetesan dan tegukan tegukan yang sangat berharga
Merasakan kehangatan bibir dan
badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
Adalah sebuah rasa luar biasa yang
orang lain tidak bisa rasakan

Anakku…
Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat
Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku…
Hidup memang pilihan…
Jika dengan pilihan ibu, engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah nak…
Maafkan ibu…
Maafkan ibu…
Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita,
Agar tidak ada satu kepingpun bagian puzzle kehidupan kita yang hilang

Percayalah nak…
Sepi dan ranamu adalah sebagian duka ibu
Percayalah nak…
Engkau selalu menjadi belahan nyawa ibu…


----------------------------------------------------------------------------------
Nur Aleesya

p/s:-eisya dah dapat hadiah dari salah seorang blogger..


13 comments:

syanis said...

heppy besday aleesya... semoga menajdi anak yang solehah....

mama tisya said...

happy busday eisya...smoga jd ank yg solehah

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hepi bday eisya..semoga ceria selalu!!

ibu damia said...

hapy birthday my dear eisya.....besar harapan ummi eisya terhadap eisya....so jadilah anak yg cemerlang dunia akhirat...

[-suziey-] said...

happy beday eisya cayang..dh beso dh..bole kawen dh ni..ekekek:p
semoga eisya menjadi anak yg sgt dibanggakan oleh ayah dan ibu ok..syiok tgk gmbr2 eisya yg comel itu..seb bek ummi dia xenterprem..ekeekek:p

10 said...

selamat hari lahir... dh setahun ek umur eisya... makin comel dia...

semoga pnjang umur, murah rezeki...
jadi anak yg solehah ya... yang dapat membanggakan ummi dan daddy di dunia dan akhirat...

lily azliyana @ mama zara said...

Happy 1st Bday Aleesha..!!

Nice sgt poem yg ummi eisya buat tu. =)

Dilla Ady said...

beshnye poem yg ummi eisya wat tu..terharu sgt..

buat eisya syg, hepi belated bufday ye...

Fazrea Productions... said...

Happy birthday Aleesha... semoga hidup diberkati.. dirahmati.. menjadi anak solehah yang berbakti & mendoakan kedua ibu bapa..

Mrs. Adz said...

terima kasih buat semua yang wish untuk eisya..kiss dari eisya untuk auntie semua ye..muahhh

MeL said...

Happy 1st bday Aleesya sayang! kish2 frm auntie Mel & Mika..muaahhhh!! ;)

EIJAM'S FAMILY said...

happy birtday aleesya sorry auntie lambat wish.. aleesya jadi anak yg baik yerk to baba ngan mama..

CuTeMiUt78 said...

happy besday eisya.. semoga menjadi anak yg solehah.. dan taat kepada org tua hendaknya