Monday, April 6, 2009

Eisya sakit peyut ke..

Ummi nak mintak pendapat ibu-ibu semua yang ade pengalaman macam ummi ni. Last friday ummi dah start bagi eisya makan. mula-mula tu ummi bagi eisya makan bubur nasi skit.bubur lenyek..ala dalam 2 sudu je.nak test la. so esoknya lak ummi pun beli la untuk eisya biskut rusks tu. Ummi bagi la eisya makan dalam suku biskut tu.tapi yang menjadi masalahnya ialah lepas makan tu eisya ni banyak kali lak membuang air besar.sebelum makan dulu selalunya dalam 1 kali je sehari tapi bile ummi dah bagi makan ni banyak kali lak.Semalam je ade la dalam 4 kali.dia punye bery-bery tu lak macam cair je. aduh kenapa macam ni yek.eisya tak boleh makan biskut tu ke. so ari ni ummi dah stop bagi eisya makan lagi tapi eisya still yak-yak lagi.hari ni dah 2 kali yak. So ummi nak minta pandangan la kenapa eisya jadi macam tu. atau itu perkara normal sebab 1st time makan atau sebab perut dia dah penuh. Eisya tak macam sakit lak,dia ok je ketawa macam biasa tapi tulah dia yak-yak je. Pada kawan-kawan ummi yang pernah jadi macam ni syer la ngan ummi yer..

5 comments:

neezareef said...

kalo sy bila anak mkn sesuatu then yak2 dia over dr biasa mmg sy stopkan dulu lah...tukar menda lain lak..kdg2 ade certain baby dia x leh terima kan

Mama_Aqish said...

mungkin makanan tu tak serasi dengan dia, ummi jangan campur adukkan makanan bagi kat eisya sebab nanti kalo cirit kita tak tau makanan mane yang dia tak leh makan sebenarnye...so bagi satu2...kalo dia cirit makan benda tu so kita tau la peyut dia tak leh menerima makanan tu...

naurah makwa said...

mayb dia tak ngam ngan makanan tu kut..mama stop dulu..and jgn campur2 makanan dia..bg satu jenis jer pada satu2 masa..

ibu_arifa said...

sama la dgn Dalila pun..cam tu jgk dulu. kadang2 ..2 hari tak berry..saya stop jap bagi makan..dlm 2-3 hari..bila dia tak berry teruk2 lagi/ dah berry mcm biasa..saya sambung balik bg mkn. apa yg saya baca dlm majalah pa&ma Feb@mac lepas dia cadangkan bagi puri buah2han dulu.. dah 7 bln baru bubur nasi lenyek tu or puri sayuran sbb makanan tu boleh buat perut bb cepat kenyang (sayur=banyak fiber, kentang=karbohidrat) so mugkin nnt bb kurang minum susu.. tp terpulang la pd ummieisya.. (ummieisya lebih mengenali eisya then us kan) kalo saya mmg tak bagi lagi bubur tu.. Ini pendapat saya saja la..saya pun baru lagi dalam topik "solid food" ni.

Mrs. Adz said...

thanks pd semua yg bg pendapat.memang dah stopkan eisya makan ape-ape sekarang ni. dah 3 hari asyik yak-yak je.