Friday, April 10, 2009

Eisya kenapa ni...

Help..help..macam mana nak wat ni sebab eisya tak nak minum susu. dah banyak hari macam ni. Ummi last week tukarkan susu eisya kepada step 2 dan tukarkan puting baru untuk eisya.tapi eisya tak nak minum susu lepas tu. so semalam ummi dah pegi jumpa paed cite pasal eisya ni kenapa dia tak nak minum susu then paed cakap eisya tak sakit. mybe sebab dah tukar susu baru.so semalam ummi dah beli susu lama semula tapi still happen lagi. eisya tetap tak nak minum susu. sebab puting baru ke..ummi dah pening memikirkan ni kenapa eisya tetap tak nak minum susu. eisya kecik lagi susu adalah keperluan. Emm..sape ade pendapat dan idea bagi tahu la ummi.

10 comments:

neezareef said...

alahai...puting tu beza sgt ke ngn puting yg lama..ke jenis yg sama cuma tukar yg br je..

Mama_Aqish said...

beli puting baru ke???aqish pun pernah jadi cenggini....takut tekat dia bengkak atau mulut ada luka putih2 tu..ape ek orang panggil tu...cuba tengok dalam mulut dia

QQ said...

erm...sara pun penah jd cam ni..dia tak nak isap susu..semiggu mcm tu..asyik merengek je..aja bg dia minum air glukos..lame2 ok..sometimes budak2 ni mmg cam gitu...

Mrs. Adz said...

neezareet->puting sama je cuma beli yang baru je. avent punya tu..

Mrs. Adz said...

mamaqish->paed cakap semalam tak de pun. cuma kena pujuk dia je..dah pening nak pujuk eisya ni..

Mrs. Adz said...

qq->minum air masak lagi la susah eisya ni..tapi belum try lagi glukos tu..

naurah makwa said...

my baby pun selalu gak camni..takmau minum susu..maybe ada setengah baby camtu kut..sabar jer la..

Noina said...

emm..ina rasa tu perkara biasa..sebab eisya dah 6 bulan kan..mgkin dia dah muak susu tuh..lagipun dia dah start mkn kan..takpe..pelan2..jgn pakse2..sian dia..bb klu nak masuk 6 bulan mmg banyak ragam..org kata nak pandai..nanti lama2 ok la tuh..tapi jgn lak biarkan..takpe buat jer susu tu ikut yang mcm slalu mama eisya bagi..nanti lama2 dia minum gak..dan satu lagi kerapkan dia bagi air kosong..seelok2 nya lepas minum susu..sian budak pasal susu ni bleh panas bdn..tekak pun rasa melekit jer..sabar yek..

PuteriSatu said...

emm....sebenarnya ikut pengalaman akak....ini perkara biasa bagi baby yg baru tukar susu n puting...sebaiknya...ikut step betul penukaran susu...try ansur-ansur...contoh...klu eisya satu hari minum 5 kali bancuhan....so..try kasi dia susu baru sekali...yang lain kali susu lama...esoknya try kasi 2 kali ssusu baru 3 kali susu lama..dan seterusnya...cam puting ni...selalu untuk anak yang di bawah 12 bulan..selalu sensitif tang puting...maybe eisya merajuk coz...susu baru..n putibng baru...biarkan dulu puting baru tuh...yang penting...try sampai dia nak minum susu balk..puting tu tunggu kemudian...

MeL said...

hi slm kenal..i pn agree ngn puterisatu. nak tukar susu ada step dia. my baby mika pn br je turn 6mnths, i follwed the these steps. alhamdulillah mika boleh terima susu yg baru. step ni frm wyeth..

It is recommended that (quoted fr Wyeth transition table)
1) transition is gradual and take 1-2 weeks
2) when baby is in good health
3) the switch should be done in day feeds and not in night feeds

I shall use these abbreviations to explain the transition sequence

M - morning, N - noon, E - evening, Ni - Night, C - Current milk pdr, Ne - New milk powder

Day 1-3 M-C(morning - current), N-Ne, E-C, Ni-C
Day 4-6 M-C, N-Ne, E-Ne, Ni-C
Day 7-10 M-Ne, N-Ne, E-Ne, Ni-C
Day 11-14 All feeds in new milk powder

That way, bb has time to adjust to the new milk Hope that this info helps.

PS Don't do the mixing of old and new together. Imagine how the taste will be if you mixed 2 different brands together. Ha, ha, that time u just created a brand new taste for bb. I used to do that until more experienced mummies teach me the right way to do it.