Tuesday, June 2, 2009

Aku akan merinduimu...

Tanggal 31 mei yang lalu,ummi mendapat satu panggilan dari kampung yang mengatakan bahawa nenek tersayang telah pergi ke rahmatullah..kelu sangat lidah masa tu sebab malam tadi baru je teringatkan nenek.mungkin itulah petanda bahawa nenek mungkin ketika itu juga teringat kepada cucunya ini.akhirnya tumpah juga air mata ni....Ummi terus bersiap untuk pergi ke kl. eisya ummi tinggalkan dengan baby sitter sebab ummi fikir susah lak nanti nak kehulu hilir dengan eisya.lagipun dengan ramai orang tentu eisya tak selesa..ummi pergi dengan mr hubby balik malam tu juga..tapi ummi rasa amat terkilan sebab tak dapat tengok wajah nenek buat kali terakhir..nenek dikebumikan selepas zohor.tak sempat sangat masa tu.dengan jalan jem lagi..hanya doa cucu mu ini mengiringimu..ummi cuma datang tengok tempat bersemadinya arwah nenek..moga roh nenek tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..masih lagi terbayang wajah-wajah tua nenek..

Nek.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
sedangkan baru beberapa hari nenek pergi,
Rasanya baru semalam nenek peluk kitakan, sejuk syahdu masih terasa lagi nih....


Nek tahu tak.....
malam disaat nenek hendak menghembuskan nafas terakhir
aku tiba-tiba amat merinduimu
Emmmm...rupanya itulah petanda darimu nek..
nak tinggal kan anak2 cucu nenek..... nak tinggal kan dunia fana ni.....
Nek belum lagi sempat berjumpa dengan cicit nenek ini

Nenek tahuu...
cucu nek ini cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Aku rasa nak telefon nenek...
nak cakap dengan nenek....
cucu nenek yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu aku cuba mencoretkan
secebis curahan buatmu nek..


Nenek tahu tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kita berikan.....

Nenek....
cukuplah sampai di sini dulu....
mungkin inilah rindu buatmu nek..
Mula2 kita tak tau nak ke mana nak curahkan rasa rindu ini..
jadi mungkin disinilah
maaf ye nek sebab memberi orang lain
membaca curahan kerinduan ini nek..

akhir kata untuk nenek,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana sentiasa ada sewaktu aku membesar...
memberi seluruh kasih sayang dan nasihat
sampai akhir hayat ini jasa nenek tak akan mampu kita balas...





14 comments:

Mamamanja said...

takziah & al-fatihah

ibu_arifa said...

sedihnyer..sayu jer baca entry Fara kali nih.. :( sabar yer Fara, Nanti Fara sedih lama2, nenek tentu sedih tgk cucunya mcm ni...kami (kawan2 blogger) pun akan rasa sedih jgk nnt.
takziah yer.. :(

Fara_Adura said...

Moga nenek d kalangan orang2 yang beriman..aminn

Ummi Salsabila said...

sedihnye..teringat arwah nenekku juga..takziah ye.moga arwah ditempatkan dklgn org2 beriman..

*cantiklah header..camne nak buat? ajala..:p*

Intan said...

Takziah ye fara...mudah-mudahan nenek fara tergolong dlm golongan org yg beriman..amin.

Mrs. Adz said...

thanks to all yang doakan untuk nenek..amin..

UmiDAnisH said...

moga roh nenek dicucuri rahmat olehNya.. Doakan dia bahagia disana

MeL said...

takziah buat nenek farah..amin..

mrs e said...

Al-Fatihah..

takziah untuk fara sekeluarga

[-suziey-] said...

takziah utk nenek..al-fatihah....sabar ok :)

naurah makwa said...

takziah dan al-fatihah..

neezareef said...

takziah dan alfatihah

sayanghasni @ yus said...

salam takziah buat ummie sekeluarga..
hanya doa dan fatihah dapat kuhulurkan dari kejauhan..

sharifah syahirah TSM [chep] said...

salam....
atuk meninggal sbb ape sbnrnye?
sbb sakit die yg dulu atau yg lain..

pagi tu mase tgk henpon, terkejut ade 2miscall dr "along"...
bile cek sms, mula2 mcm blur2 sbb baru bgn tdo..
tambah2 pg tu nak exam...
org kuatkan smgt utk xnak fikir sgt smpai la abes exam...

kitorg kat sini dh buat solat jenazah utk atuk...
semoga kita yg hidup ni same2 dpt peringatan...masti itu pasti, cuma menunggu masa...
manusia yg bijak adalah manusia yg sentiasa mengingati mati dan bersedia ke arahnya...
wallhualam....

al-fatihah~