Wednesday, July 22, 2009

~Cite aku dan dia ~

Hari ni MC..memula dah pergi sekolah macam biasa.dah tu pergi awal skit sebab ade meeting..masa tu kat umah lagi memang dah pening kepala ni,tapi sayang nak MC sebab hari ni kelas banyak..lepas je habis meeting tu,sakit kepala ni memang tak boleh di tahan lagi..dah pening tahap tak boleh nak berdiri ni..rasa nak muntah lagi..last-last mintak la balik ngan penyelia petang..sampai umah je terus muntah..makan dan makan panodal terus tido..tak sedar ape-ape pun sampai la kul 5..bangun terus pergi klinik ambik MC..wei,aku tak pregnant tau..semua orang kat sekolah ingat aku pregnant..rasanya bukan la..Inipun kepala macam sakit skit lagi..tapi ade hati lagi nak update blog ni..eisya ngan daddy semuanya dah tido ngan lenanya..senang keje aku nak update blogkan..hahaha..

Eisya sekarang dah dekat 9 bulan 2 minggu..dah makin banyak yang pandai anak ummi ni..dan semakin kuat tolong kemas umah..sampai orang yang jaga eisya tu cakap kat ummi,susah tul nak pakai baju sekarang ni..nak mengemas je..sampai bawah meja pun eisya nak tolong kemas..hahaha..dah makin besar,gitu la perangai bebudakkan..syer skit la pe yang eisya dah pandai ngan still tak pandai lagi..

-eisya tak tumbuh gigi lagi..bila sepatutnya baby ni tumbuh gigi..eisya ni bayang gigi pun tak nampak..tapi menggigit tu dah suka sangat la..

-mulut dah semakin riuh..entah apa la yang dicakapnya..tapi yang pasti eisya dah pandai cakap 'emmi..emmi..(ummi la tu), abah, ngan mamam..yang lain tu macam-macam bunyi keluar..dan suka sangat menjerit..sambil menjelirkan lidah..pastu ketawa bila kita marah..

-dah pandai nak main ngan kawan-kawan..kalau budak sekolah balik je,mulut eisya riuh panggil budak-budak yang lalu depan umah..siap lambai-lambai lagi..

-eisya dah tahu kat mane tunjuk kalau kita tanya kat mana fan,clock,lizard ngan bird..tapi dia tahu kalau fan tu mesti kat atas jela..kalau lizard tu mesti kat dinding..sangat cute dengan tangan yang lentik lagi tu dia menunjuk..mulut pun muncung sekali..

-kalau dalam kete je,bila kita kata'eisya lori la tu' dia akan cari kat mane lori tu..bila dah jumpa tu dia akan peluk kita sebab mybe dia takut lori tu panjang sangat..dah la besar..

-eisya suka dengar lagu lepas tu suruh kita dirikan dia,sambil dia goyangkan kaki ngan badan dia..dah macam shufle dah..sape tah ajar dia awat macam ni..

-sangat suka dengan buku ataupun ape-ape saje kertas..katalog giant tu pun dia suka..dia akan belek-belek sambil mulut mengomel..bagi mainan lain dia akan baling je..jangan kacau ok..

-eisya dah mula nak berdiri sendiri..memang ngeri tul aksi tu..

itulah antara pe yang eisya dah pandai sekarang..kang kalau tulis bebanyak jenuh lak nak membaca..lagi satu nak post skit gambar eisya yang diambil last week..g shopping skit barang eisya..

masa makan kat arena jucso..makan yang dalam wok tu..

eisya suka sangat main sarung camera tu..nak ambil je menangis..

eisya nak makan pe yang ummi makan..



12 comments:

Intan said...

Bila makin besar makin byk yg diorang leh buat kan...seronok je tgk perkembangan one by one. Mesti comei je eisya buat "muncung" bila tunjuk2 tu kan :)

Hopefully fara get well soon ye...take care!

MeL said...

aahh..lps rindu auntie nk tgk pic eisya! tul tu, smkin besar smkin lasak..smpai xtercontrol kite dibuatnye. tp happy tgk development anak sendiri kn, mcm2 da pandai buat. erm eisya beza 1hari je dr mika kn? :)

MeL said...
This comment has been removed by the author.
Ummi Salsabila said...

ee.comelnye eisya..dah makin besar.mmg msti makin lasak mcm aufa.;p
xreti dok diam.but yg penting dia dah phm byk bende..sonok kan;p
aufa pun da pndi tunjuk.comel kan if dotang wat gitu.
ok,eisya..happy exploring ye.muahh
get well soon ummi eisya!!

[-suziey-] said...

hehhee..bru nk teka ko peknen...ekekek:D
amboih comel btol eisya..hehe..best tgk perkembngn anak:D

ibu_arifa said...

tak sihat yer? rajin2 mkn ubat yer.. byk2 bwk berehat..jd cikgu ni mmg penat gak..kadang2 kena naik turun tangga/bagunan nk ke kelas bagai..

comey sgt pic eisya nih..senyumam manis betul, dan ku perasan ada rantai mutiara dia pakai tuh.. lagi buat dia nampak ayu..bab gigi dia tuh, ko jgn risau sgt..nnt2 tumbuh lah tu..buat2 tak tau jer pasal tu..lain anak-lain perkembangannya-mereka kan UNIK!

happy exploring ye cayang,,muah!!

10 said...

cutenya eisya ni... emmm... budak2 ni pantang kalo kita amik benda yg depa suka pegang... kalo amik je mesti nangis... sabar je la...

Putra Mama said...

samela ngan si Fawzan tu, gigi satu pun lum tumbuh lagi.. dahla lahir hari yg samer.. agaknyer bdk lahir 9 Okt ni lambat tumbuh gigi kot.. sy sblm dpt tau preg tu pun slalu fenin2.. tgk2 bln depannya lambat peod.. then confirm.. agaknyer hembusanku dah berjaya kene kat org di saner.. hehe ;)

CuTeMiUt78 said...

seronok kan tgk perkembangan anak ni..

s@yangh@sni said...

rajinnyer masuk contest..
setiap kali datang sini ader jer yang disertai..

shila ariff said...

alahai...comelnya eisya..hazim dulu 7 bln dah tumbuh satu btg gigi..skg dah ada 6 btg gigi..sama le hazim skg pun suka ngemas..kalo makin kemas ok gak..tp sebaliknya le plak..tu yg pening kepala...huhuhuhu

EIJAM'S FAMILY said...

sekejapkan u..pejam celik dah besar..mmg cepat masa berlalu.. so bersedia ler hadapi cabaran biler anak dah semakin besar...