Thursday, June 16, 2011

Aku jadi lilin,terangkan dunia orang lain..N3 panas untuk ‘kawan’ blogger yang tetttt

Susah betul nak wat n3 kali ni..dah banyak tulis lepas tu backspace lak..tak tahu nak guna ayat macam mana..
Pada yang rasa n3 ni akan mengaibkan orang,terpulanglah..tapi daku mencoretkan kat sini bukan untuk tujuan nak mengaibkan orang,tapi untuk panduan rakan-rakan blogger yang lain..Moga korang tak terjebak atau terkena macam daku ni..

Eh,bunyi macam serius je ekh..hihii..nak kata tak serius,macam serius..entah la,tak reti nak cakap..

Pe citenye ni???

Ok,citenya gini,ada 1 of kawan blogger aku dah pinjam duit ngan aku..nak kata rapat sangat ngan kawan tu tak ada lah sangat..pernah la jumpa lepas dah selalu berkomen-komen kat blog di alam maya ni..blog dia pun selalu gak la aku jengah time dia selalu update dulu..sekarang ni,macam dah suram je..bz kot..hihii
Kawan tu hantar sms pada daku cakap nak pinjam wit..jumlah dia tak yah la daku bagi tahu kat sini..dia cakap one of family dia kena kejar ngan ahlong..masa memula dapat sms tu,daku wat tak tahu je dulu..banyak kali fikir la..so tanya la encik suami,then dia kata,kalau rasa nak bantu orang dalam susah,tolong je la..lagipun,mana tahu waktu kita susah nanti,orang tolong kita pulak.

So,daku pun bagi la kawan tu pinjam wit daku.masa nak bagi pinjam tu,dia kata akan bayar akhir bulan tu jugak,dia pinjam dalam pertengahan bulan 4 la..Then,terima lagi satu sms mengatakan KENA MASUK DUIT HARI TU JUGAK..means,dia nak hari yang sama gak la..aku pun bagi la gak time yang dia nak tu..ok fine,duit dah transfer..

Nak dijadikan cerita,sampai akhir bulan 4,satu sen duit yang dia kata nak bayar balik tu daku tak terima langsung..Masa tu,tak la kisah sangat sebab mungkin dia tak leh bayar lagi..Sampai tak silap,pertengahan bulan 5,daku ada sms dengan dia,tanya apa cerita..dia bagi reason,duit yang dia kata nak byr tu,adik dia dah terpakai..so tunggu lagi sampai akhir bulan 5.masa bagi sms tu,banyak kali aku sms,tapi liat betul dia nak bls..cakap,tak ada kredit la..

Bebenornya,segan gak nak mintak hutang ngan orang,tapi disebabkan daku nak renew insurans ngan roadtax kete.memang duit yang bagi kat dia tu,simpan untuk renew insurans..daku ni,bukanlah kaya sangat yang sentiasa banyak duit…keje pun jadi kuli je..bak kata orang ‘Kais pagi makan pagi,Kais petang makan petang’..kalau banyak duit,baik daku duduk rumah jaga anak je..lagi bagus..tetiap bulan encik suami bagi duit..hihi..best gak macam tu kan..

Tapi dek kerana nak cukupkan duit,tu yang ‘terpaksa’ mintak gak..tapi sayangnya,macam-macam alasan dia bagi..Aku call tak pernah dia angkat..Lepas sms yang dia kata adik dia nak bayar akhir bulan  tu,sampai sekarang,bila aku sms,tak pernah dia balas..Call apa tah lagi..Pastu nak lagi best,daku ada try call dia,guna telefon rumah..Amboi!!angkat tau..tapi orang lain yang angkat then cakap dia tak ada..Bila aku tanya siapa yang cakap tu,orang tu asyik tanya aku ni siapa..Nak lari daripada soalan aku la tu..Gilerr sekejap aku masa tu..rasa nak terjah je umah dia..hihii..

Hah,gitulah ceritanya..pada korang aku nasihatkan,jangan la terjebak macam kes daku ni..memang tak sangka sangat perangai dia macam tu..jumpa in person dengan dia then kat blog dia,memang macam baik la dia tu..tak sangka ini rupanya perangai dia..

Kat sini gak,aku nak pesan kat orang tu,kalau dia baca la..

‘Akak,terpulangla pada akak nak bayar ke tak.kalau bayar saya terima, dan kalau tak bayar,saya dah halalkan apa yang akak dah pinjam.dah malas nak fikir benda ni lagi.Serabut kepala je..Kalau tak halalkan nanti,kat ‘Sana’ hisab saya lambat pulak..Moga Allah datangkan rezeki untuk saya dari cara arah lain lak..Siapa tahu,Allah nak bagi banyak lagi rezeki lepas ni..Saya juga mintak sangat ngan akak,jangan buat perkara ni pada orang lain.Cukupla saya dah lalui semua ni..Umur kita makin meningkat,takut-takut kita tak sempat bayar hutang tu,then orang tu tak halalkan,susah kita kat ‘sana’ nanti..Harap akak faham la..Cakap banyak pun,akak dah leh fikirkan apa baik dan buruknya tak bayar hutang ni..’


daku wat keputusan halalkan tu pun makan masa tau..tu pun encik suami yang pujuk..lagipun daku rasa lagi daku fikir benda ni,lagi sakit hati..daku gak yang tak tenteram..dah tu cepat tuakan fikir masalah je..hahahaa..

Pada korang semua,jadikan cite daku ni sebagai pengajaran wat korang ye..

Terima kasih juga kat member-member blog yang banyak bagi nasihat kat daku..sangat menghargainya…

Eh,korang kenal ke kawan blog daku tu..lupa lak daku nak mentionkan nama dia..tapi rasanya tak payah la,sebab tak baik aibkan orang..Nanti Allah,buka aib kita pulak..

Renung-renungkan & Selamat Beramal..

p/s:-amacam,panas tak n3 ni..biasa-biasa je kan..

29 comments:

[-suziey-] said...

aku tau ..blogger johor tu..yg ade ank lelaki sorang..keje dgn syarilat telco..xtau la skang keje situ lagi ke..dulu rajin bg follower hadiah..dna pengkomen terbyk hadiah..yg sukakan color biru.oouh 'CUTE' nye color biru..

hope dia baca la komen aku ni..kpd si dia yg sgt 'CUTE' tu..tlg la byr balik duit kwn aku ni..xbaik berhutang..satgi sangkut nk masuk syurga..ni bkn aku pndai2 ckp tp ni mmg ade dianyatakan dlm Quran dan Hadith..''

aku geram gk ngn minah ni..sbb aku pn penh dpt gk msg dia tu..ishhhh...

shila ariff said...

hah....ada gak org macam ITU??..ishk..kita berkawan ini atas niat yang jujur..bukannya niat nak dajalkan orang...walaupun atas nama kawan blog je...fara, bersabar ye..maybe ALLAH SWT nak uji fara..mayb ada rezeki yang lebih untuk fara, kita tak tahu kan??..DIA yg lebih tahu...sabar ye....

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

semoga ada rezeki fara dari sumber2yang lain k, tak sangka dia begitu tapi nak wat camne kita pun tak suspek yang kita akan diperlakukan begitu...jadikan iktibar untuk semua ni k...fara jangan sedey2 k, ada rezeki lain menanti mu...

Ummi Salsabila said...

Sabar ya dear..Sampainya hati dia buat camtu! Dah beriya mintak pinjam sekarang buat tatau pula.

Allah ada berfirman,org yg berhutang,tidak akan masuk syurgalg satu,sure hidup dia takkan tenang.even,dia buat relax je tu.

Jgn sedih.Insy,ada rezeki Allah lain akan bagi.Smile :)

ecamajasara said...

Amin...moge fara murah rezki...

UmiDanisH said...

Sabar ye fara.. Allah nak duga kita bila2 sahaja.. alhamdulillah fara dengar cakap suami dan buat yang terbaik.. Mana tahu dengan cara ni dia terbuka hati untuk membayar kembali.. Kepada Sipulan yang umidanish pun tak tahu sape dan tanak tahu sape.. setiap perbuatan ada balasan.. hari ini org lain terkena, esok lusa kamu pulak kene lebih dasyat.. nauzubillah.. moga diberi petunjuk dan hidayah

misya said...

macam2 feel org eh,sbr yer

mama tisya said...

hrp blogger itu sedar die perbuatan itu..niat nk menolong tu dh baik tp bila di tolong jd lain plak..kalo berhutang kena la byr, takut kalo tk dihalalkn nanti maka jwb la kt 'sana'....kena ati2 la ngan rakan blogger alam maya ni kn..mn tau rmi dh terkena cuma kita tktau je..mintak dijauhkn...

smoga apa yg berlaku ada hikmah utk fara...sbr ye...kalo pk2 wt sakit ati je...sedih gk cz ada yg ku kenal kwn2 blogger lain yg hampir2 jd mangsa blogger itu jugak...

Farra Dhelina said...

adui.. terus dah tak kiut dah! hehe..

saba ye kak..

Naz Nur Nhazzla said...

ish..kita kawn dgn org dah lama pun xberani nak pnjam duet org..ni baru knl dah berani?xpatut patut..rasanya dia dah banyak kali buat tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sapa tu? alahai..kesiannya..

memang susah berkawan dengan orang liat nak membayar hutang ni. me pun ada sorang mcm tu.time nak minjam nak cepat ajer..

semoga dia dpt pembalasan setimpal.menganiya orang, doa dimakbulkan.amin

aCik Anie said...

dia mungkin dah malu kot sekarang.. tu sebab banyak alasan sangat bila mintak balik dut tu... takperla..ader rezeki lain untuk kita insya allah.. moga yang meminjam tu terbukak hati nak membayar..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

kesian ue..

moga² rezeki ue sekeluarga lebih melimpah ruah..

notti netti said...

hmm apa kata buat style along gak..bakar-bakar..cuma ko buat lite lite jer.....bakar sampah-sampah kat depan umah dia ker....bakar pokok depan rumah dia ker.....bakar rumput2 tepi longkang ker.......(eh..nie dah macam pekerja khidmat masyarakat la pulak kan?)

Gieyana said...

Jadikan ini sebagai pengajaran..x nak memburukkan lg keadaan, inilah salah satu cr yg sewajarnya ko ambil..insyallah rezeki menunggu di depan..ini salah satu dugaan Allah kasi gak utk duga tahap kesabaran kita...just lets go n halalkan..duit boleh dcari tp kalau Allah hilangkan owg yg kita kasihi sure lg kecewa kan...

Tetiba tingat one of my fren msg minta nk pinjam duit..tp me x brni nk kasi psl aku mmg 100% x akan mintak balik...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

SAPALAH TU AGAKNYE YE..
HMM..MCM2KAN..HARAP FARAH SABAR YE...JGN SEDIH2..MOGA ADA REZEKI DR SUMBER YG LAIN..MOGA CITER FARRA NI DPT JD PENGAJARAN BUAT KITA SEMUA..

firahadifa said...

hrmmm.. dr cara dia mmg duit tu untuk dia .. bukan utk family ke ape..

tak pa la dear.. kalau dapat balik alhamdulillah... kalau x dapat halalkan je la.. at the end kite yg dapat pahala.. :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...
This comment has been removed by the author.
Ila said...

susah betul kan dgn org yang suka pinjam duuit tapi taknak bayar kan...ish ish ish

bonda dadif aka akish said...

hok aloh..kejila itu fomfuan.....dah le org kenal dia...anak dia lagi....

haiyok...manusia zaman sekang neh..mcm2...

yg penting..udah bsuukkan name org jb okey....

dush2 utk itu fomfuan!

*∽ IZAN ∽* said...

uikss.... memang panas N3 nihh...!!
ouwhhh.. memang sakit hati kalau org buat kat kita camnih..! tak sangka ada gak kes2 cam ni antara rakan sesama blogger. Ma kaseh la share kan citer nih.. moga jadi sempadan pada yg lain...

apapun moga tuan rumah di murahkan rezeki dari saluran lain yekk.. minnnn

Anamarza said...

panas!!! betul jugak dari pening kepala fikir bila orang nak bayar hutang, baik redhakan jer anggap bukan rezeki kita, InsyaAllah dimasa depan ada rezeki yg lebih untuk kita

Nana said...

kepada sesiapa yg dimaksudkan sila lah bayar...aku tau siapa kau....
jangan buat mcm ni ingat ko tu ada anak
tak baik bagi anak makan dengan hasil yang tak halal...
tak baik buat aniaya dekat orang...orang ikhlas tolong kau macam ni kau balas???
ingat yea..kat dunia kau bole lari..kat akhirat nanti ko jawab la..hanya kerana RM***.00 itu!

ibu_Arifa said...

simpati aku dgn nasib dan kemurnian hati ko nak tolong dia tu. tp tak sangka tu akak tu boleh balas mcm ni kat ko.
syabas sbb ko dah halal duit tu. xpe, ada rezeki lain utk ko..(salah satunya yg aku dah pos kt ko aritu la..rezeki jgk tu)ekekek..
cool geng!..ada lagi ramai org kt luar ni yg boleh jg kawan yg baik dgn ko.

Lily@MamaZaraZareef said...

ohhh..inilah ceritanya yek..sapelah kakak yg dimaksudkan tuh..kite mmg tk dpt tangkap langsung..agaknye mmg tk pernah jadik kawan blog die kot..hehehe..apepon, banyak2 sabar yek fara..semoga ada rezeki lain yg dtg utk fara nnti..=)

Zue AnnaLeeya said...

hishhhh... ader gak org mcm nih yer???
kita dah tlg wat cmtu plak????
klu akak pon hangen satu bdn nehhh....
sabolah fara... Insyaallah ader rzki lain utk farah nanti...

ibuayahdamia said...

tak pe lah fara, kita sebagai manusia ni kadang2 ader buat silapnya kan...tak bagi pinjam org cakap kedekut, bagi pinjam, org lain pulak buat tu macam harta dia sampai kesudah...yg pasti niat kita ikhlas nak tolong org tu pasti ader ganjarannya....yg sebelah pihak lagi tu, pun pasti ader balasannya...sabo jer lah..

be happy don't worry, kot2 lepas ni rezeki datang 2 kali bergolek ker kan??? hehe...

bila nak jumpa weii...hadiah eisya tu lama dah tu...tapi weekends ni aku tak free...next weekends okeyy??

nureen said...

ada jgk yerrr org mcm ni.. x patut betul.. haiiiiiiii...

mamaAliff @ salmi said...

itulah,kdg2 org ni pandai amik kesemaptan pd kebaikan kita kan? takper, Allah lebih mengetahui. Dah halalkan usah difikirkan lagi. Rezeki di depan takde sape yg tahu kan? Moga tabah menghadapi ujian dariNya..