Tuesday, September 1, 2009

Normal ke????

Hari ni dah start bekerja seperti biasa..best tul dok umah melayan karenah si kecik ni..dalam cuti ni juga sempat balik ke kg daku..rindu nak berbuka puasa bersama lagi..memang seronok kalau buka reramai ni..tapi ade satu perkara yang menyentuh hati la..memang tak nak difikirkan sangat tapi bila malam asyik terfikir je dengan kata-kata seseorang tu..

untuk menghilangkan kusut dan persoalan di kepala ku ini, nak tanya semua yang membaca dan mempunyai anak..Normal ke seorang baby yang berumur 10 bulan takutkan orang lain yang dia jarang jumpa sebelum ni..hanya beberapa kali saja berjumpa dan bila 'si orang' itu hendak mengambilnya dia katakan "pelik tul budak ni sebab tak nak dengan orang" ..sekali wat dengan mimik muka lagi ..lagi sekali nak tanya ni Pelik ke anak ku ini..aduh!!masa dengar je perkataan tu,tetiba rasa macam sedih lak..mungkin itulah yang dialami oleh sesiapa yang bergelar ibu ketika anaknya dibandingkan atau dikatakan yang kurang elok..weh,emo lak aku ketika menulis ni..

tapi what ever pun orang nak kata tentang eisya,pada ummi eisya tetap anak ummi yang terbaik wat ummi dan daddy..ummi bangga sebab anak ummi kenal sape ibunya dan siapa ayahnya..nanti bila eisya dah besar ummi akan ceritakan siapa semua orang disekeliling ummi..moga eisya membesar dengan sihat dan sempurna..aminn..

eisya kat kg ummi (abaikan yang sepah kat belakang tu ye..)

cik kecik yang suka tul wat muka sekarang ni..



p/s:- bestnye 'kawan' ku itu,dok kat umah kembali..jealous ni..hihiiii




21 comments:

ibu_arifa said...

hey...sapa 'si org' yg tak sayang mulut tuh...geram aku membaca cerita mu ini! mu jgn sedey2 yer..aku rasa normah lah baby bertindak begitu..kang nnt ader plak aku buat entry khas pasai nih..sambil merujuk kembali nota2 Physikologi ku dulu..(ambik minor ni time belajar tau..)..utk meyakinkan ko kang..tp percayalah...its normal...'org tu' yg tak normal

anak ku pun sama cam ni jugak..aritu balik kg kedah..menangis tak mau kt tok dan tok wan dia..padahal..bulan lps kita org dah balik kg jugak..

AdwanEncem said...

alaaa... org yg kata tu la tak normal... tentu2 budak lau dh lama tak jumpa org musti tak igt dh, n semestinya dia tak mo kat orang yang dia tak kenal...
org yg ckp tu ade anak ke tak???
lau ade anak, suh dia hati2 la jaga anak dia, sbb budak lau terlalu tak takut kat org yg dia tak kenal, silap2 ilang kang ne culik...
geram gak ku dgr sbb anakku pun cam eisya... org dia jrang jumpa payah dia nak...

anak kita normal... no worry...

MeL said...

huhu ummi, mommy pn baru je wat review psl tumble tots tu..mika dl pn sama mcm tu, xnak ngan org. still org kata 'stranger anxiety' tu msh kuat. tu normal, splah yg sedap2 mulut kata xnormal tu? aduhai...

s@yangh@sni said...

jangan ambik pot sangat arr orang gitu..
kita yang jadi emak kita tau arr anak kita macam mana..
budak nie kan masih suci lagi takder dosa..
so kadang2 dia boleh tau orang tu baik ker jahat hatinyer..
sama macam syahir jugak..
dia tak nak ngan orang yang tak pakai tudung walaupun dia jumpa setiap hari..
tapi bila orang tu pakai tudung, walaupun baru first time jumpa..
dia mesra macam dah lama kenal..

mana lah ader budak yang nak dengan semua orang beb..
anak kucing pun tau pilih..
biarkan jer arr orang gitu..

UmiDAnisH said...

memang ada setengah baby camtu, anak umi pun nangis masa nampak pakngah dia (adik umi)... sebab jarang jumpa diorgkan.. tapi edih gak bila ada yg kata camtu.. tp tak pe.. don weri... baby kita budak bijakla cam tu..tanak ikut dgn org tak kenal maknanya diorg selamat.. =)

unlisted_one said...

Hye,..salam kenal..

Jgn risau la, anak u tak pelik. Itu normal. Anak I pun takut dgn org yg dia tak pernah jumpa jgk. Siap menangis2 dgn emosi lagi. Org yg ckp anak u tu pelik tu yg pelik kot. hehe..

syanis said...

NORMAL JA TU... ANAK SAYA.... SMPI SETAHUN LEBIH X MO DENGAN ORG TAKUT DENGAN ORG.....TAPI LAMA JUGA LA... SKANG PUN ADA SKET SKET... TAPI SKANG LEBIH PADA MENGADA KOT... HIHIHI....

ida said...

memang normal ler kalau budak baru 10 bulan takut kat orang. x der yang pelik nyer orang yang cakap tu ler yang pelik.

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

Mrs Adz..
tak normal pn nak buat mcmana.. dah dia takmo kat orang kat..

damia lagi la.. asik nangis jumpa org tu org nih.. nak kat mama dia ja.. sampai babah dia amek pun takmo..

EIJAM'S FAMILY said...

huhuhu, normal ler.. xde ape2 ler die jerk.. budak mmg cam tue, klu jarang jumpe mmg susah sikit nak mesra...

ibu damia said...

biasa je lah mama eisya kalau budak2 umur 7 bulan hingga 1 tahun ++ tak nak ngan org...ntah2 org tu yg pelik...Aleesya dulu bukan setakat org luar, nenek, tok ma, ngan tok ayah semua dia tak nak...memang penat giloss ayah dia asyik dok berkepit jer... tu belum time org bagi duit raya lagi...sorang bagi melaung...2 bagi melaung.....last2 meh ini duit raya bagi kat mak dia...ekekeke...

biasa lah tu...budak kalau dah kenal sapa mak bapak dia memang gitu.....

illa said...

salam..issshh mana ada pelik lak..normal la tu budak2 yg xmo ngan org yg dier tak biasa..org tu yg pelik haha..

joanna eisleeza said...

ele..sape tuan mulut tak best tue..biase ar budak2 kalau tak kenal org mmg le dia tk nak..tk kire le umo brape bulan ke brape tahun ke..mcm tak penah jumpe baby jek org tue..nie yg hangin satu badan auntie nie..

Putra Mama said...

normal la kalo bdk tu x nak ngan org yg die x knl.. kang kalo sumer org die nak, ssh gaks.. tu yg jd kes culik tu.. kiter pun x knl org tu tetibe anak kite gi ikut org tu.. bahaya tue..

[-suziey-] said...

wei..si orang tu yg abnormal dan pelik..ape ke bengap sgt..mmgler umur cenggini xnak ngn org..sbb dia dh kenal mak ayah dia..dia rs xselamat dgn org yg dia jarang or sakli skala jmpe..xblaja psycology knk2 ke..ha kan aku dh emo bln2 posa ni..astaghfirullah...

hmm...comel banget ini eisya..

QQ said...

hi mamaeisya..normal sbnrnye budak taknak ngan org..Sara dah setahun lbh dah still tak nak dgn org..ngan side hubby lgsg taknak..tp nak wat camne kan..budak lar..kdg2 org tua kene memahami budak2..heheheehehehe

.:: Suhaidah Tan ::. said...

salam akak...salam ziarah aduhai cute nya anak akak..Saya suka lah tg baby ni :d..

Intan said...

Tak pelik lah fara. Arissa pon sama gak tak nak ngan org lama gak cume bila masuk setahun lebih nie yg dia dah makin ok.

Eisya bijak lah dia takmo ngan org dia tak kenal mcm "pompuan" tu coz budak2 nie dia nampak "aura" seseorang and normally dia tak akan suke pada org yg "aura" nya tak colourful...Intan pernah baca some where about this.

P/s: Eisya, kalo jumpe "pompuan" tu jgn bagi dia dukung lagi tau...he he

Ummi Salsabila said...

ish.sapela ckp cmtu..xbek tau..

aua pun camtu.ade kwn2 nak amik die,die nanes.tp dorang kate besela tu..bdk2..muko xpenah nmpk mne die nak..lg2 mak die je jage.he3

aufa still skng takut atuk n pak cik2 die.rsnye die takut dgn org lakila..cmne nk buek?

10 said...

bila baca n3 ni nk tergelak pn ada gak... siapa la 'si orang' yg berkata camtu? dia tu kot yg pelik... haiya... org yg mcm itu pn ada ek... sabar je la... budak2 mmg la peel camtu... kalo org yg x bape kenal, bukannya depa nk sangat... normal la... 'si orang' tu je yang x reti...

Fara_Adura said...

Fara baru berpeluang melayari ur en3 neh..bila baca aje..perghh.. gile geram kat orang yang cakap gitu. Kalo Fara pon geram..sesuka ati kata anak kite camtu.

Normal ar dak2 takmo kat orang.. sofea pon ikut mud gak..kadang die nak..kadang die paling badan ke belakang.. die rapat ngan kite..of cos die nak kite..

Ahh.. wat dunno aje ngan org tak bertamadun itu.. hahaha.. no worry k.. b hepi