Friday, May 29, 2009

School Holiday..Yahoo..

bestnya la..ummi cuti hampir 2 minggu..boleh la menjaga eisya sepanjang cuti ni..semua tugas ummi dah siapkan.ingat nak balik ke kampung nanti..mintak-mintak la mr hubbyku dapat cuti.ummi la boleh la update blog ni..banyak sebenarnya nak update tapi dek kerana kebiziannya ku ni..(wei mane ade ayat kebizian)ummi perosak bahasa melayu jela..siapa lagi yang nak sanjung bahasa ni kalau bukan kita yang melayu ni..betul tak!!..so kita tukar jadikan kepada kesibukkan k..ape la yang sibuk sangat tu..ala umi kena tanda paper student la sebab markah semua kena hantar sebelum cuti,lagi lak nak tumpu pada interview lagi hari tu..tapi alhamdulillah semya dah settle....

Hah cite pasal interview tu nak story skit la ni..ala syer-syerla skitkan..mane lah tahu ade yang nak interview untuk jadi cikgu lagi nanti..cehh..semangat tau ummi masa interview tu.maklum la bukan senang nak dapt interview tu sebab yang mintak bukan main ramai..semuanya nak jadi cikgu.tapi ummi memang minat sangat ngan profesion perguruan ini sejak dari zaman sekolah lagi.cuma tak berkesempatan je nak ambik dalam bidang tu sebab ayah ummi suh ambik kos lain la..tapi last-last baru la terhegeh-hegeh nak ambikkan..masa hari interview tu ummi dapat no 10. dalam 1 bilik tu ade dalam 12 orang.so ummi pun tunggu la turn..sampai tu bila orang keluar je bilik mesti tanya soalan ape yang diorang tanya..huh perasaan berdebar-debar giler masa tu..sampai ape yang kita dah ingat boleh lupa lak..tapi ummi kena la coolkan diri..borak-borak la ngan kawan-kawan kat sane..so masa mula-mula orang masuk tu dia kena tanya pasal perubahan yang PM kita perkenalkan..huh..macam terkejut tau ummi masa tu sebab kenapa ummi tak tahu langsung ni..padahal dah baca paper dah..tapi tula terlepas pandang la pasal tu..ala pasal SATU MALAYSIA tu..masa member kena tanya soalan tu ummi pun suh la member-member kat situ terangkan..cuma prinsip dia je tak tahu sebab kitaorang semua tak baca sangt pasal hal ni..tapi bila orang lain keluar semua soalan yang pelik-pelik masa tu..cuak jugak la sebab apela yang ummi kena tanya nanti..ade yang kena buat mock teaching la..ade yang kena menyanyi dan menari..klakar la kan..so sampai la turn ummi..masa tu jantung berdegup dengan lajunya la..tapi sebelum masuk tu ummi baca la bismillah..ketuk pintu dan bagi salam..masuk-masuk je kena buat ujian untuk rabun warna dulu..alhamdulillah lepas..then terus pegi kat tempat interview tu la..penemuduga tu ade 2 orang..lelaki dan perempuan..

Mula-mula kena la perkenalkan diri..ini dalam bahasa melayu la..ummi pun pok..pek..la perkenalkan diri..dah tu perempuan tu lak suh terangkan tentang anak ummi ni dalam english..peh cuak jugak la sebab kang tunggang langgang la ayat aku ni..dah terketaq-ketaqkan so mesti grammar entah ape-ape la..ummi pun terangkan la..dah tu kena lak tanya pasal kes pembuangan bayi.lepas dah terangkan tu kena tanya la pulak pasal sebab-sebab kes pembuangan bayi ni..sebab dan cara untuk mengatasinya la..nasib baik la ini dalam bahasa melayu..kalau tak tergeliat gak la lidah ummi ni..siap tanya la pasal kegiatan kita masa kat sekolah ngan universiti..last sekali soalan dia macam ni..cerita kenapa kita perlu memilih anda'. ummi pun mula la ayat nak ceritakan..cakap la saya ni seorang yang bla..bla..da tu dia suh ummi stop lak..dia kata itu panjang.dia nak dalam satu perkataan je..adoi soalan dia tadi suh ceritakan tapi ini ini nak dalam satu perkataan lak..betul ke soalan dia tu..haha..kalau penemuduga tu baca abis la macam ni..kurang markah ummi ni..so ummi pun cakap la dalam satu perkataan je.dah tu dia pun cakap ok sekian terima kasih..tapi masa keluar tu ummi rasa macam tak cukup je interview tu..sebab macam sekejap sangat la..ummi jenuh menghafal isu-isu semasa,ppip,falsafah pendidikan negara dan banyak lagi la..tapi itu je yang dia tanya..tapikan syukur la jugak sebab mungkin Allah permudahkan interview ummi tu..so lepas tu terus la balik..tak tahu la dapat ke tidak.kalau ade rezeki ade la,kalau tak kita cuba lagi tahun depan..haha..jangan cepat putus asa ye..okla sekian dahulu ye cerita pasal interview ni..saya kunci entri ni(dah macam lupa lirik la pulak)

eisya interprem jap ye..







7 comments:

Intan said...

Comeinya eisya! Gewammm tgk matanya yg bulat itu ;)

ibu_arifa said...

amboi..comel sesangat2..comel betul eisya..cam anak patung..mata bulat..hitam besar plak tuh..eishhh.. comel la anak dara ni..geram jer tgk.. kalo dkt..sure nak ajak jumpa dah nih..buat kwn main dgn Dalila :)

ibu_arifa said...

huh! terus lupa nak komen pasal intvw yg Fara share tu pas tgk foto Eisya td.. thanks yer sbb share..kadang2 kita cam tak terjangka soalan2 yg bakal ditanya masa intvw..lain yg dibaca lain yg ditanya.anyaway good luck lah..

wah dah buat 3 collum..CANTIK!!.. nak jgk buat tp tak reti..risau hilang abis cam kat blog dulu2 tuh..ada tips tak utk 3 collum ni?!..hehehe

Fara_Adura said...

Moga berjaya eh interview tuh..caiyok2..:D

Mak aii..comeinye eisya..boolat matanye..putih..isk, geram!!

mama auni firdina said...

yeyeyyy..cutiiii..beshnyer kn leh cuti cmtu..huhuhuh..

eisya,bulatnye mata..geram auntie tgkkkkk..geget kang!

QQ said...

bole dapat ar..yakin boleh..hehehehehehe..eisya sgt comel lar..

Mrs. Adz said...

intan->thank u auntie..

ibu arifa->ala auntie jauh la..eisya pun nak kawan ngan dalila..

fara adura->nak cun macam anak auntie la..

mama auni->eisya memang suka ummi cuti..leh la buli ummi lepas ni..

qq->ummi memang dah berangan dapat tu auntie..eisya sedih ni sebab nanti eisya kena tinggal la..