Sunday, May 17, 2009

Love Story..

Sempena nak menantikan aniversary ummi ngan daddy eisya yang ke 3 ni,ummi nat wat sedikit coretan la..nak countdown ni tau..lagi satu daku baca kat blog suziey/ibu aqeel hari tu..so terus teringin gak nak ingat memori lama..jangan mare ye suziey..ini bukan nak menunjukkan atau memaparkan ape yang tidak sepatutnya tapi sekadar berkongsi cerita. pada yang tak nak baca tu tolong jangan baca k..wah..macam marah je bunyinye kan..ala lagipun mana lah tahu nanti kalau eisya dah besar boleh la dia baca kisah cinta ummi dia ni..hahah..eisya jangan tiru macam ummi lak ye..ok kita mulakan dahulu kisah ni..(ayat macam buat karangan ni tak best la..macam nak SPM je..so kita gunakan bahasa 'pasar' je la..)

Pertemuan ummi ngan x boyfriend sebenarnya memang tak diduga sama sekali. Masa tu dekat UTM ade buat jamuan hari raya..tak silap pada tahun 1999..so ummi ni tolong la arrangekan apa yang patut. Masa tu pulak masa tahun pertama masuk u, so ummi pun macam gatal la nak mengorat orangkan..kitakan single masa tu..so ummi ada la berkenan dekat seorang mamat ni..nama mamat tu dirahsiakan k..kita gelarkan si 'N' sahaja ye. ummi memang gatal sebab tak malukan nak tackle lelaki.tapi secara diam-diam la ni.ummi pun selalu la macam bergurau dengan si N ni.N ni pun ade jugak dalam majlis hari raya tu. Entah macam mane masa tu dah nak balik..si N ni tanya la ummi dah makan ke belum. ummi pun jawablah, kata belum makan lagi dengan harapan bolehla kita orang makan beramai-ramai dan bersama-sama..tapi tiba-tiba ade pulak seorang hamba Allah ni dia datang kat ummi dan try nak buat lawak ngan ummi. Ummi pun layan jugak la..Bermula la episod si mamat ni..

Jadi si mamat tu terus-menerus cuba untuk menackle ummi..tapi ummi tak suka la ngan mamat ni.ummi nak kapel ngan kawan si mamat tu..hahha..tapi pada satu hari, masa tu ummi pergi beli makanan then boleh lak si mamat ni panggil ummi sebab nak mintak email..masa tu handphone tak ade lagi ye..aduh!!boleh lak dia panggil depan si N ni..argh..habis la peluang nak tackle si N ni..tapi ummi bagi gak la..huhuhu..gatal gak kan..balik je kat hostel ummi pun macam merungut la sebab si N dah nampak kejadian tu.mesti si N ni dah tak nak layan ummi lagi..habis peluang ummi..kekke...Akhirnya ummi pun dapat la satu email dari si mamat ni..peh..dia siap mencurahkan perasaaan nak kawan nagan ummi la..tapi ummi wat tak layan je sebab memang tak minat langsung ngan mamat ni..si mamat ni boleh lak kemana ummi pergi dia ade kat situ..huh..masa tu sikit punya menyampah ok..nape ye kalau kita tak suka orang tu mesti jumpa orang tu je.ummi cakap ngan kawan-kawan ummi nape lah si mamat ni tak faham bahasa..benci giler masa tu..Yang paling ummi salute ngan mamat ni dia memang tak pernah putus asa..dah la suka bagi hadiah..boleh di katakan setiap minggu mesti ade je hadiah dari dia..Dengan bunga ye tak yah cite la..sampaikan tukang hantar bunga tu dah kenal ngan ummi..siap cakap 'ini ade olang sama hantar bunga sama lu'..dah tu boleh lak dia cakap 'boyfriend lu ni sangat romantik..lu kawen saje la'..aduh ambik kau..siap suh kawen lagi,tapi dah orang tak suka nak wat macam manekan..Rasanya dalam tempoh setahun juga la si mamat ni try nak kapel ngan ummi.

Berkat kesabaran si mamat ni,akhirnya entah macam mane terbuka pintu hati ummi..memang betul cakap orang kan..perempuan ni hati dia sangat lembut dan cepat cair..dan ummi pun dengan rasaminya kapel la ngan mamat ni. Tapi bukan sebab suka atau cinta tau..sebabnya adalah kerana kesian sangat kat mamat ni.Tapi dengan kuasa Allah juga, dari perasaan kesian tu akhirnya terbunga juga perasaaan cinta..Aduh..masa tu indahnya dunia ni..tengah hangat bercinta la..tapi dalm bercinta tu study tak lupa gak ok..kitaorang siap study sesama lagi kat library..dia siap bukan assingment daku lagi..hahah..ambik kesempatan la ummi..Alamak kalau lecturer baca abis la ni..ala tapi dah konvo pun kan..banyak gak la si mamat ni tolong ummi dalam study..ummi dah la lemah dalam bab programming ni..hahah..pemalas sebenarnya..ops..terbuka rahsia daku..So terkapel la kami..huhu..terkapel lak..boleh ke??

Jadi percintaan kami ini berlansung la selama 5 tahun..sepanjang percintaan itu,banyak betul dugaannya..Dugaan yang paling hebat adalah dugaan dari family..huh memang masa bercinta tu ummi macam dah rasa ummi akan mendapat tentangan hebat dari family ummi..Sebabnya adalah kerana nama ummi ada Sharifah.huh dah macam filem lak kan.tapi bukan senang nak mendapat keizinan dari family ummi masa ni..Memang sangat mencabar ok..Alamak macam sedih la pulak nak cite tentang bab ni..ok la stop la kat sini dulu..aleesya dah bangun la..so time to breakfast with aleesya la..Nanti kalau ummi rajin ummi cite macam mane tentangan dari family dan akhirnya macam mane ummi leh kawen ngan si X boyfriend ummi ni..











13 comments:

Fadhlah said...

sambung tau...nak tau sesangat nie

[-suziey-] said...

hohoho..countdown jgk ker..ekekek:D ramai yg nk anniversary ni..thn ke3 plak tu..hhe:p

ibu_arifa said...

sambung tau..ku nak tahu nih!! best2 baca citer cam ni..yer la.. pengalaman bab2 chenta ni bukan nya sama setiap org kan?..tu yg nak baca fara nyer kisah chenta ni..mesti sweet + unik kan:)

sharifah syahirah TSM [chep] said...

wahhh...
we want more..we want more~

*yg bestnye, dulu asik dpt choc ferrororoche (btol ke eje nie??)...
haha..siap dpt duit raye...

adik bradik brape org kak??
hahaha~

mama auni firdina said...

cpt smbg yer ummiesya..xsabar nk tau adegan seterusnye..hehhehe

naurah makwa said...

syioknya baca kisah cinta orang..naura pun teringin gak nak sharengan kawan2..t la..bila dah nak sampai date annvsry tuh..anyway, semoga bahagia selalu dan jodoh brpanjangan ke akhir hayat

sayanghasni @ yus said...

kenangan yang berbunga2 itu pasti selalu diingati...

Putra Mama said...

kadang2 biler teringat zaman mude mudi ni best kan..

Yan said...

ekekekeke... terkenang kesah lalu yer..

mummy_ayu said...

sambung tau..nak tau lagie...teringat kisah cinta sendiri dulu...

neezareef said...

owh..tgh countdown ya..msti x sabo kan

Ummi Salsabila said...

wa..bestnye love story ummi.....:)
ummi amik award kat blog tau!

Yulia said...

bile nak sambung ni? tak sabar...salam kenalan