Wednesday, August 11, 2010

Perkembangan Kesihatan Aleesya..

 

Salam Ramadhan semua..Moga kita semua dapat sesuatu dengan bulan yang mulia ni ye..

Sebelum cite panjang,nak ucap terima kasih bebanyak kat auntie-auntie yang mendoakan kesihatan eisya..tak sempat nak balas komen tu semua..masah lagi menjaga eisya..

Cite bab eisya ni,alhamdulillah eisya sekarang dah beransur baik..Ni la 1st time eisya demam lama..selalu eisya demam 1 atau 2 hari saje..Yang bebenornya,eisya demam since khamis lepas..Sabtu hari tu,dah pergi ke klinik..doc pun dah bagi ubat..masa tu eisya memang dah lembik tul..Paed eisya lak,tak buka klinik hari ahad..so kena la tunggu isnin..sebab tak sanggup tgk eisya dah lemah sangat tu yang cari klinik tetangah malam..banyak lak klinik tak buka..dah fikir nak g emergency je masa tu..tapi last-last jumpa klinik Penawar kat Bandar Baru Uda..jauh gak la mencari klinik ni..

Doc masa tu cakap,kena tengok dalam 2 hari macam mane..kalau still tak baik gak,kena terus ke hopsital..Tu yang isnin pergi jugak jumpa paed eisya..Patut la eisya demam lama,then tak nak susu dan makan semua..rupanya dalam mulur dia adal ulser tu..yang mata ikan tu la..

Huh,masa doc tunjuk tu,memang kesian sangat kat eisya..patut la dia tak nak minum susu..sakit kena puting tu..kat tekak sampai dah merah penuh ngan ulser tu..Memula ingat eisya kena penyakit tangan kaki dan mulut tu..tapi paed cakap bukan..cuma virus dia seakan-akan sama..Masa tu,dalam kepala otak ni takutnya la eisya kena tahan kat ward..Tapi doctor kata,tak pe lah,boleh jaga dia sendiri kat rumah..kalau still esoknya eisya tak nak susu dan minum air,baru kena tahan..ooo tidak..tak sanggup..

Hah,lagi satu eisya kena guna yang sedut kahak..dalam paru=paru kanan dia ada kahak..dah la 1st time kena sedut..meraung gak la eisya masa tu..kena pegang betul-betul..memang mencabar,,

Alhamdulillah,semua ubat memang paksa eisya makan..tak nak eisya kena tahan..sampai meraung-raung eisya kena paksa makan ubat..Gel tu lak,bagus jugak..lepas letak gel tu,eisya cakap nak susu..lega tul rasanya..

Eisya punya bibir masa demam tu,memang merah dan penuh ngan pecah-pecah sebab kering tak ada air dalam badan..cakap pun tak nak..nak berdukung je..Dah la eisya tak nak dukung ngan orang lain..nak ngan ummi je..huh,mencabar tul masa tu..dengan nak bawak perut ni lagi,dukung eisya lagi..tak cukup tido..pergi skolah dah macam zombie je rasanya..mata bengkak badan semua sakit..Masa kat sekolah pun,hanya jasad je kat sana,kepala otak ngan jiwa memang kat eisya je..pantang free mesti call baby sitter tanya keadaan eisya..

Mak oi,terpanjang lak cite sal eisya demam ni..hihi..tak pelah..wat kenangankan..

Ok..stop kat sini dulu..Moga eisya terus sihat dan boleh makan macam biasa..dah kurus dah eisya..rindu ngan suara dan bebelan eisya tu..waaaa…

 

p/s

-Hari ni Johor Cuti..yahoooooo

-Sekarang dah 28 minggu..maknanya 7 bulan..tinggal 2 bulan lebih je lagi..suka dan takut pun ada..

-n3 tak ada gambar ye..

13 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

alhamdulillah eisya dah sihat...wah mesti tak sabo nak bersalin kan...rasa takut pun ada kan...walaupun dah ada pengalaman...kita doakan yang yerbaik untuk farra & new baby tu nanti k

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai.memang sakit bila ulser.bagi minum air barli ajer nuha hari tu pastu ok.selamat berpuasa! larat ker tu nak puasa?

miera said...

emm.dah nak sihat yer..alhamdulilah..jgn lupa mkn ubat yer.

[-suziey-] said...

erkk aku tertinggl ketapi ek..huhu..

kesian eisya..hmm eisya pn cam aQeel..kna paksa mkn ubat..kalu MIL aku dia cekak je mulut kasi terlopong..pastu tahan ngn sudu..masuk ubat..nnti dia akn tertelan jugak..hehe..

ibu_Arifa said...

hi mak buyung..pose ker arini..ko tak larat sgt, makan jer lah..nnt2 ganti balik.

kesian aku baca pasal kesihatan eisya tu..harap2 dia ok yer..jagan lah sampai kena tahan kat ward, mesti kena ambik darah/masukkan drip semua...sakit!

cepat2 sembuh yer sayang..fuanggg..

Farra Dhelina said...

smga cpt sembuh eisya..

* kak, thnx yer 4 ur comments..apprciate it..

slmt bpuasa & berbuka nanti..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulillah...dah makin sihat yer eisya...sedap sikit hati dgr...

aku buat sama ngan MIL suziey tu kalau bg ayyunie makan ubat2...last2 memang dia akan telan...macam tu lah kalau nak anak sihat cepat..kalau ikut peel dia, memang lambat sikit sihat...

lily azliyana @ mama zara said...

mmg kesian klu budak2 kena ulser nih..kompem tknak susu n makan sume..nasib baik eisya tk ditahan wad kan...nnti dh baik betul2, tembamkan balik badan ye eisya..=)

CuTeMiUt78 said...

alhamdulilah.. sihat eisya ya.. Mirul dah pernah kena.. ala2 virus kaki tangan dan mulut tu gak... kesian kan bila tgk anak kita sakit

Yan said...

owhh ade mata ikan...
bagi dia minum air masak eh..

Qis tak penah plak kena mata ikan.. dia demam selalu pasal tumbuh gigi jekla.. smpai lemah longlai badan

10 said...

risau kan bila anak tak sihat... mudah2an eisya sembuh sepenuhnya...

p/s: malam ni hawa makan banyak lak. mgkin lapar kot sbb byk ari x lalu makan kan...

shila ariff said...

ciannya eisya..dah lama aunty tak ikut perkembangan eisya..sibuk bebenor..smoga eisya cepat sembuh ye...

p/s: hazim skrg ni selsema tak sembuh2 lagi..dah 3 botol ubat silih bertukar tapi masih selsema..hari ni dapat botol yg ke 4 plak...huhuhu...

firahadifa said...

farrihin dulu ulser mulut , mmg susut sgt berat badan nie..

tak pe dear .. pas nie ok la tue.. tapi mmg x suke kan tengok anank sakit..