Thursday, July 29, 2010

Bermain dgn DOF

Salam 1 Malaysia..ceh,siap bagi salam lagi..macam cikgukan..hihiii..ni saje je ni..tak tahu nak wat pe..pic ni semua pun masa last saturday..dah boring tak tahu nak wat pe,tu yang layankan benda ni..semua ni mainan eisya..tapi dah lama tau mainan ni,sence daddy eisya kecik lagi..turun sampai ke anak ko..giler lama..eisya pun sekarang ni memang suka main kete-kete ni..dah banyak gak beli mainan kete untuk eisya..

so korang semua tgk la hasil dari tangan yang tak pandai ni ye..blajar sendiri dalam buku n dalam web..

Peranan Depth Of Field….

gambar kat bawah fokus kat tmpt yg sama (tangan kanan robot hijau) dan semua setting yg sama kecuali aperture berubah.

low_res_IMG_4027

Tv = 1/15s, Av = f5.6, ISO = 800, WB = Auto, focal length = 55.0mm

 

low_res_IMG_4028

Tv = 1/8s, Av = f8, ISO = 800, WB = Auto, focal length = 55.0mm

 

low_res_IMG_4029

Tv = 1/4s, Av = f11, ISO = 800, WB = Auto, focal length = 55.0mm

 

low_res_IMG_4030

Tv = 1/2s, Av = f16, ISO = 800, WB = Auto, focal length = 55.0mm

 

low_res_IMG_4031

Tv = 1.6s, Av = f29, ISO = 800, WB = Auto, focal length = 55.0mm

 

so amacam,,korang nampak tak perbezaan tu..daripada blur kepada clear..klu salah,tolong tunjukkan ye..daku budak baru belajar..still beginner..

12 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nampak perbezaan tu...thanks sharing, nanti ader masa leh aku try pulak....

hah?? eisya suka main keta2??? sama ngan ayyunie....hehehe

Sitisifir10 said...

woohhh...igtkan apakah.... org kamera mahal2 boleh ah main...sob sob sob :P

Yan said...

nampak... nampak..
mula xphm... igtkn aper
upenyer gambo kete tu eh mkin clear mkin clear...
yeah pndai pndai

Fazrea Productions... said...

Tahniah tahniah... ni pakai canon lah ni yekk... saya nikonian anyway sama jehh brand apa pon..
Puan boleh tambah ilmu kat forum ni
http://www.fotomedia.com.my/
kat sana ramai sifu2 yang sudi membantu.. saya pun tengah belajar jgk dan banyak manafaatnya forum tu...
jumpa disana...

Farra Dhelina said...

wah rajin nya kak fara explore..sy takde mkna nya..auto sesaje..haha

10 said...

ooohhhh... kami xda lg kamera jenis ni... boleh tgk je la...

auntie eisya said...

jeles ni weh...
bile la dpt beli...
hahha... kim slm kiss tuk eisya n baby..

Ummi Eisya said...

ayu->haah,eisya suka main kete skrg..

sitisifir->hihi,saje je ni,applykan apa yang dah dibaca

Ummi Eisya said...

yan->hihi..nasib nampak..klu tak tak jadi le maknanya..

fazrea->haah pakai canon..ok,thansk for the info forum tu..nanti kita join k..

Ummi Eisya said...

farra->saje je ni,dah baca terasa nak test lak..tapi puas hati gak la,dapat apply..

10->tak pe,insyaAllah nanti dapat la tu..ni pun ikat perut nak dapat..minat punya pasal

[-suziey-] said...

nampk2..hiks..good! tmbah lagi ilmu utk sharing

CuTeMiUt78 said...

ingatkan DOF tu menan eisya.. rupanya pasal kamera ya... takde kamera canggih camtu la plak