Tuesday, March 29, 2011

Tolong!!!,pengeluaran merundum

 

Adoi..susah hati la sekarang ni..

                                                      stress1(cutekan budak ni stress..pic google)

Pengeluaran susu dah makin merundum la..Amani belum 6 bulan lagi ni..sayang betul kalau nak campur ngan FM tu..sebab dah cakap pada diri kalau boleh percubaan pertama dalam tempoh 6 bulan nak bagi susu ibu je..

Tapi sekarang ni,pengeluaran susu dah makin kurang..kalau pam pun dapat dalam 5 auns je..dulu dapat banyak gak..stok susu dalam fridge pun dah makin kurang..

Sekarang ni daku tengah minum mulberry colostrum..beli kat Sarakids..yang ni dalam usaha untuk nak pekatkan susu..dah la susu cair,tu yang amani lagi kuat menyusu..

ni la mulberry tu..dah 5 hari makan..so far belum dapat apa-apa perubahan lagi..kalau pam  susu still macam cair je..Ada tak yang pernah try..mcm ne result korang??

Korang yang ada pengalaman tu,leh tak bagi petua-petua skit untuk nak banyakkan susu..

Minum Horlicks pun dah gak..sama gak jadinya..

Tolong ye kalau ada petua tu..sangat hargai..

16 comments:

mama tisya said...

try minum milo,susu ..mkn oat

Ummi Eisya&Amani said...

mama tisya,susu pun dah minum..susu anmum tu..

firahadifa said...

i dulu makan halba ( pil fenugreek) from GNC . membantu juga

[-suziey-] said...

erkkk..dulu aku mkn oat byk2 utk pekatkan susu..n utk bykkan susu timun cina..tp now dh byk la suppliment..shakley tu xok ke? aku tgk byk je testimoni positive shakley tu..try la..cuba je ape yg terlintas..jgn give up..xcuba xtau..demi amani berkorban la sket wang ringgit :)yg penting ko jgn ler stress sgt bila production merudum..relax..cool..n tawakal pd Allah..Dia pemberi rezeki..klu ko dh usaha mcm2 tp Dia tetap xnk beri susu yg lebih utk Amani, redha la..ade la hikmah yg kita xtau..yakin dgn ketentuanNya ok..jgn sebab stress production kurang buat ko lupe utk kembali mengingati pd Nya dan memohon drNya..

ieda said...

alamak akak x der petua lah dikk .. so far anak2 akak minum susu badan dari awal hingga 8 bulan lepas itu minum malam jer .. berhenti nyusu badan betul2 setahu lebih ..

homecooked said...

nak bykkn susu mkn oat,mee suah masak dgn sawi..minum air bergelen2..buah2 banyak..yang penting gantikan makanan berat dengan sayur n buah2..snack food mkn badam..insya'allah susu makin byk.jgn lupa plak ibunya juga kena minum susu n soya..jgn stress/susah hati..lagi susu kurang.saya ni ibu muda x byk pengalaman tapi saya menyusukan anak lelaki selama 2thn 3bln..-anak saya selang menyusu 1thn selang 2-3 jam...da dekat 2thn selang 4jam.paling lama 6jam time tdo mlm..smpai kecut.hehehe

ibu_Arifa said...

aduh..kesiannyer..ko try minum minuman campur oat tgk!..aku mmg tak suka oat tp sbb Dalila aku paksakan diri jugak..ko kena konsisten minum..pagi dan petang.

aku dulu kalo minum susu untuk penyusuan tu (yg anmum punya brand) tu mmg mlm tu tidur cadar penuh tompok2 air susu lah. byk sgt.

lagi satu, ko try minum air longan kering. aku minum ni, okey..beli kat giant teh longan yang di campur dgn kurma cina. kalo ko dapat jumpa longan kering saja (kat kedai herba cina ada) balik tu ko rebus..minum air rebusan tu selalu.

jgn lupa ko kena rajin kasi amani menyusu BF, nnt2 makin banyak lah susu akan terhasil. dia kerap menyusu sb dia gatal gusi nak tumbuh gigi kot tu.

ibu addin dan nasa said...

Salam,

penghasilan susu akan merundum dengan perlahan-lahan apabila sesi perahan tidak konsisten ataupun hisapan bayi tidak menjadi kerap. Untuk memekatkan susu, pengambilan makanan yang seimbang dan tidur yang mencukupi sangat membantu.

Penghasilan susu dapat ditingkatkan semula sekiranya si ibu dapat melakukan power pumping pada hujung minggu atau bila mempunyai kelapangan masa dan keadaan yang sesuai.

Lebih banyak bayi menyusu atau lebih kerap sesi perahan dilakukan, akan lebih banyak hormon oksitosin yang akan dirembeskan. Hormon ini akan menghantar isyarat ke otak utk mengeluarkan arahan kepada badan agar lebih banyak susu perlu dihasilkan.
Penghasilan susu bersandarkan konsep demand vs supply. Lebih tinggi permintaan maka lebih tinggi pengeluaran.
Pastikan badan sihat dan emosi yang stabil kerana ia sangat mempengaruhi penghasilan susu dan mood kita untuk memerah :)


Boleh baca detail tentang penyusuaan susuibu di blog www.anakkuwiraku.com.

Ibu Addinnasa said...

Jemput baca : cara cepat banyakkan susuibu di http://www.anakkuwiraku.com/2011/03/cara-cepat-meningkatkan-penghasilan.html

Ummi Eisya&Amani said...

terima kasih semua..byk info ni..akan try selagi mungkin utk menyusukan amani..

Naz Nur Nhazzla said...

banyak tu 5oz fara..naz dulu susahnya nak dpt 5oz..tp perjuangan mesti diteruskan...jgn pts asa k

CuTeMiUt78 said...

kira ok lagi.. smpi sekarang blh dpt 5oz.. dlu akak byk mkn oat je.. tuk pekat susu tu

Ummi Salsabila said...

kak fara, cuba amik shaklee trial pack..odah dpt dr momma mia.http://alinalan.blogspot.com/

pernah juga merdum.susu memancut2 mkn supplement tu..

Intan said...

Alaaa kesian nya...emmm...air barli fara dah buat belum? Beli biji barli dan rebus, kak intan yg ini mmg mujarab coz bila minum je susu rasa ada penambahan. Sehari dalam 2 gelas. Minum tetiap hari utk permulaan pas tu kalo dah ok minum selang2 ke atau ikut fara.

Cuba lah dulu ye dear...

Takmo stress tau, kesian Amani.

Farra Dhelina said...

byk nya tips akt komen2 ni kak..try lah semua.. mmg berkesan..nyk dh dgr petua2 mcm ni..

fudge said...

hi, 1st time jumpa ur blog terus nak bagi comment. Anyway, i pun selalu takut susu tak cukup. Sebab my 4mths old kuat minum susu. So far, i mkn quaker oat everyday- 2x sehari. Alhamdullilah cukup susu.

pastu 2x seminggu, i minum air longan. i beli dried longan + kurma merah frm kedai sensei. rebus dlm slow cooker. weekend lak i layan minum air soya bean + tau foo fa.

Ive heard of shaklee supplements. Tapi tak tau nak beli kat mana. Tak silap ada trial pack harga rm80 je.



mmg sedap.