Wednesday, March 16, 2011

Tolong saya, bantu saya

 

Nak tanya korang ni..mana yang tahu tolong jawap ye..daku ni mcm la ni anak 1stkan..tapi tulah,dah lupa la..so kena la bertanya..

 

- sampai bile baby ni kena pakai barut..aku sampai sekarang pakai lagi barut kat amani..dah 4 bulan la kiranya..ada yang tak muat pun barut tu..

- baby ni boleh ke beri minum air masak..eisya dulu tak bagi,tapi asyik orang tanya je,nape tak bagi minum air masak..

-boleh ke baby 4 bulan makan madu..ada yang kata elok bagi madu..eisya dulu tak pernah..

korang pakai minyak kat perut baby tu sampai bile ekh..daku dah lupa bile stopkan kat eisya..

 

hihi..tu jela nak tanya..klu tahu tolong la hamba ye..

tapi sebelum habis,layan la gambar ni dulu..wat cuci mata skit..

IMG_9391

IMG_9364

IMG_9368

IMG_9389

aksi kakak ngan adik..

 

ok..tu saje..daaaa

 

p/s:-eh,hari ni dah 16 ke..esok???????

7 comments:

[-suziey-] said...

oit hari ni daaa 16..haih chronic ni smpai xingt date..keekek:D

wei barut tu xkisah..aku dulu aQeel 5 bulan pn still pakai..utk kebaikan dia..xde slhnya..at least selamat paru2 dia dari sejuk..so lama2 pn xpe..

air masak tu since baby ni nk ajar wei..klu lmbt nnti dh besar dia jadi xsuka air masak..after bg susu trus sulam ngn air mask..tp jgn byk la nnti kembung..

madu bole cuma jgn byk la..ni pendpt ikt pengetahuan aku jek

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM..slm kenal..sy sharifah baru jer folo awk..sy pun ada baby baru 6 bulan..still pakai barut..bila x pakai..mak sy marah coz baby sy lelaki..masa anak pompuan dulu pun same gak..lepas duduk baru sy x pakai barut.

air masak mmg bagus..cuma bagi sy jgnbagi byk sgt ler..tkut kembong plak. biase bagi lepas minum susu..dlm 1-2 aun. (tapi kdg2 x bagi hihihi)

madu sy x pasti..sy bagi masu baru kahir jer..itupun..just cecahjer kat mulut..petua org tua2.

minyak rasanya sampai besar pun xpe..takut kembong..kadang2 kita yg besar ni pon letak minyakkan..tapi klu dlm 4 bulan tu sy rasa masih perlu lagi..anak sy masih pakai lagi..minyak yuyi cap limau..

ok...fololah sy jga tq3

afni+hafiz=dani said...

yg barut tu, lepas pantang da bole cabut, sebab selalu nya mmg baby da x muat.

pasal air masak, mmg ramai yg suggest bagi air masak. tp afni perna consult dgn doc, actually x bg pun xpe. tapi afni still bg gak skit2.

madu adalah sgt bagus. tapi pastikan yg asli.

afni still pkaikan dani minyak telon. dia skang da nk masuk 8 bulan. nk elak kembung.

lily azliyana @ mama zara said...

kite time baby dlm hari jek pakai barut..pastu tk pakai dah..sapu minyak yuyi jk bagi perut n dada die panas..hehehe..minyak yuyi tu klu time zara smpai ke besar gak (tk ingat berapa bulan) pakaikan utk zara..

psl air masak, klu ikut nurse pon kate tk payah bg utk baby. susu ibu dh cukup katenye..

✿ etiey erywan ✿ said...

barut rsanya tak kisah till bila. yg tahu lagi lama lgi elok utk perutnya.

air suam mmg bagus dari bayi lg kan. bab kata suziey, jangan banyak sgt nati kembong. dan mesti kena bagi selepas minum susu. utk sihat dan hilangkan kerak susu dlm mulut yang ada kata boleh mneyebabkan sawan. tak tahulah betul ke idak.

btw eysraf mmg penggemar air masak. :P

mama uzma said...

anak2 iena pakai barut lg kejap..hihi...elok tanggal tali pusat dah x pakai sbb trus tidokan dorang meniarap...iena pun sbenarnya x tau apa fungsi barut tu...hihi....

zahra skang 5bln,iena pakaikan telon selepas mandi kata dada blakang depan elak dr sejuk dada,senang dpt batuk..perut saje sapu walaupun x kembung,kaki kat betis dia...x de masalah kot sampai bila nak pakai minyak...

madu mmg terbaik...anak2 iena dr 2bln lg dah bg...cuit skit kat jari telunjuk n pagi tiap2 bagi..klu lbih takut dorang panas...

air masak setahu iena klu nyusu badan x perlu bg sampai dorang 6bln sbb da mencukupi....tp pas 6bln mmg kena ajar walaupun minum skit2 klu x mmg susah la nak minum bila besar nnti mcm uzma tu...skang baru pandai minum itu pun kena pandai saiko dia..hihi

ibu_Arifa said...

pengalaman aku pun yg baru beranak 1 ni, tak ingat sangat ..tapi aku agak2 jer ler..

air masak aku tak bagi sbb aku fully BF, tp aku nasihat kan ko bg lepas dia dah mula makan (6 bulan ++ bagi jerlah (setakat mana ko teringat nak bg, sbb kadang2 aku terlupa nak bg sbb anak aku still fully BF masatu.) janji sekali sekali ko bg jgk. kasi dia rasa 'air tanpa rasa' pulak..bg dia biasa..kalo tak risau dia tak suka 'air tanpa rasa' bila dah besar sikit nnt. tak wajib ler air masak..kalo ko ada air zam-zam ker air ECPI ker..pun okey jgk.

barut: kalo tak silap aku pakaikan kat dalila sampai umur 3bln jer kot..sbb malas nak pakaikan. kejap jer pakai dah turun kat pinggang..kejap dah naik kat atas pulak..tak reti ikat agaknyer tu.

minyak angin baby: biasanya aku pas mandikan dalila, akan sapukan kat perut, tapak kaki, betis dia then pakaikan stokin. tapi bila dah masuk 7-8 bulan aku stop dalila pakai stokin,then dalam sebulan dua pas tu baru stopkan sapu minyak panas tu. just sapu kalo dia nampak meragam jer.

madu: aku pernah curi bg, sekali dua, calit sikit2 jer..tapi bila terbaca baby tak sesuai ambik madu terus aku stop.tak pernah bg sampai skrg.