Tuesday, May 11, 2010

Cara terbaik pisahkan..

Kena sempatkan diri nak update blog ni..sian dah makin kurang pengunjung sekarang..coz dah jarang updtekan..kena aktif semula la lepas ni..tapi makin banyak keje lak sekarang..

okla..yang sebenarnya,dah lama nak tanya kat kawan-kawan blog ni..sekarang ni,eisya still tido ngan ummi dan daddy dia..kiranya eisya tido kat tengah2 la..pisahkan ummi dah daddy..hihii..since kecik sampaila sekarang..bukan tak ade baby cot tu,tapi macam tak sampai hati nak biarkan dia tido sendiri..lagipun macam malas lak nak bangun kalau dia terjaga tengah malam..sebab eisya tak tido buai..so memang sebelum tido,kena tepuk eisya..kalau terjaga pun,tepuk2 eisya akan tido semula..

so sekarang ni rasanya,eisya dah makin besar..dah la makin lasak eisya tido..memang dah nak kena ajar eisya tido sendiri..lagipun nanti,kalau dah ade baby siapa yang nak tido tengah..sempit giler nanti..sian baby kena himpit..

kiranya,nak ajar tidokan eisya kat katil dia sendiri..tapi still kat sebelah katil ummi dan dady dia..masalahnya sekarang ni,bila cakap kat dia je 'eisya tido kat situ ye'..(sambil bawak dia tido kat katil sendiri tu) eisya mesti cakap nanak..mesti naik semula kat katil ummi dia..

ade tak sesiapa ade tips macam mane nak ajar anak tido kat katil dia sendiri..dah terlambat ke nak ajar dia tido sendiri???sesiapa yang ade idea atau pernah gunakan cara macam mane,kalau leh share lah ngan ummi ye..bolehlah try nanti..

sesiapa yang ade idea,tolong ye..ummi dah nak sambung wat keje semula ni..

7 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

huhu..tak boleh membantu sbb Zara pon masih tidur ngan kitorng..hehehe

ibu_Arifa said...

aku pun tak reti gak bab ni..tunggu nak baca komen org lain jgk nih.. Dalila pun tido dhn aku lagi..still menyusu..tu yang buatkan aku lagi malas nak pisahkan dia tu.

[-suziey-] said...

huhu aku pn menhdapi mslh sama wei..aQeel mmg meraung la kalu xpegang aku before tido n xnmpk aku bila jaga..adeiii..katil dia pn aku dh buka letk bwh katil kami..semak je..haha..tp mmg kena pisah wei..kalu ko dpt tips btau aku:p

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

aku memang ader pengalaman bab2 ni..coz memang dah ajar tido asing2 sejak kecik lagi..nak2 ayyunie ..since 6 bulan lagi dah tido ngan kakak dia dalam bilik sendiri..

ok citer pasal aleesya dulu....aku memang tak pernah ajar aleesya tido kat tgh2 antara kami berdua sejak lahir lagi...lepas jer dia breastfeeding (masa kecik lah)...terus angkat dia tido dalam baby coat...lepas dia dah tak BF, lagi senang lah keje aku...masukkan dalam baby coat then bagi botol terus zzz....

nak galakkan dia tido sendiri, aku buka DVD barney atau mickey mouse dalam bilik... pas tu lama2 dia ralit terus tertido..tapi kadang2 aleesya minta tepuk jugak..

pas tu masa siang hari kena ajar dia tido dalam bilik snediri....jgn terus ajar tido sampai ke malam...slow2...pas tu hiaslah bilik aleesya tu cun2...ader gambar2 kat wall tu...bagi motivated ckp yg bilik aleesya cantiklah....lama2 nanti dia sendiri yg minta nak tido bilik dia...

alhamdulillah..memang aleesya dah tau tu bilik dia...kalau cadar tak kemas sikit mulalah panggil" bibik, kemas ni"...hahahaha...maksudnya dia tau bilik dia kena kemas...

ayyunie lagi awal aku ajar..umur 6 bulan dah tido sama2 ngan aleesya dalam bilik snediri...pun sama gak...aku bg motivated....b4 tido, aku pasanglampu yg ader corak2 tu...pas tu letk banyak buku citer dalam bilik dia...lama2 dia tertido sendiri...

tapi memang sweetlah aku tgk 2 beradik ni tido...pagi2 esok mulalah...2 2 tu bangun sambil pegang bear2 sekor soarng...then ketuk pintu balik aku..."bu ..ayah, bangun lah.."

tapi aku ader maid lah yg tido kat bawah pantau diaorg..senang kot2 minta susu ke..


mak aiii panjang nyer komen...ni entry baru ke komen ni...hahahaa..ntah ko faham ke tak aku tulis ni...

ecamajasara said...

hi mama eisya,kitorg br je few month pisahkan Sara dr tmpt tido kitorg..mlm first dia taknak..ok kitorg turutkan...mlm 2nd dia still taknak..at laz kitorg dpt idea..kitorg letakkan fav mainan dia such as bear2 dia kat bb court tu...finally dia ok..smbil tu pujuk2 ar dia...
hope lame2 eisya akn ok...
gud luck..

shila ariff said...

hah..sama le ngn hazim..masih tido ngn kami...jadi 'tembok cina' antara aku n hubby...huhuu...for 2nd baby nnti, kami ada gak terpikir nak ajar baby tido dlm baby cot seawal mungkin..tapi still dlm bilik yg sama...silapnya skrg..hazim takde baby cot sendiri....

CuTeMiUt78 said...

eemmmm sama kes ngan mirul.. still tido sama gak..tapi kadang2 nak tak nak.. kena gak pisah kan.. heh..heh..heh..heh..