Monday, August 22, 2011

MISteRI VilLA NabiLA

Haih...dah seminggu tak update..pemalas tul tuan rumah ni..hahahaa..Dah,jom layan cite jela..

Korang ingat tak psal pic villa nabila yang aku letak hari tu..hah,ni nak cite la skit pe yang aku dah baca..tapikan,orang lain dah lama tahu cite ni,aku baru je tahu..nama je dok jb tapi hampeh..ni pun sebab tergoogle..huhu..layan je la ye..

hah,ni pintu depan nak masuk kat vila nabila tu la..memang dah usung betul tau..dulu,daku pelik gak,asal lak rumah ni lama tertinggal..rumah lawa tu..tapi jadi rumah usang..mesti ada misteri diakan..Kan kalau rumah atau tempat ditinggalkan mesti ada penunggu dia..sebab tu kalau nak masuk rumah,kita kena bagi salam..

Vila memang kalau di buat semula mesti cantik..rumah dia macam bertingkat tau..sebab kat kawasan tu macam berbukit,jadi rumah dia pun bertingkat-tingkat gak..Mengikut cerita apa yang aku baca,vila ni dah wujud sejak zaman 60an lagi..masa tu vila ni memang berpenghuni dah memang cantik.lepas tu tahun 90an la rumah ni di tinggalkan..

kalau korang nak baca kat forum lagi best dari apa yang aku cite ni..hah,baca kat sini ye..forumcari..kat forum tu ada byk page,jadi selamat la membaca ye..lagi satu dari pembacaan aku baca tu,sebenarnya ada yang cakap ni bukan vila nabila tu,tapi ada yang kata nilah vila tu..entah la betul ke tak..yang pasti mungkin orang-orang tua zaman 60an je yang tahu kisah sebenar diakan..

Lagi satu,vila ni pernah masuk dalam seekers tau..ala,yang dulu kat ntv7 tu..ada volunteer nak duduk sorang-sorang tu merasai tempat seram..dah try cari link tapi dah tak ada la..tapi dia tak masuk betul2 dalam rumah ni..tu yang tak syok sebab nak tgk gak keadaan dlm dia macam ne..ada yang kata,perabut dia semuanya ada terletak kat tempat asal,tapi dah jadi usang la..eh,masa taip ni teringat la kat satu cerita masa daku sekolah dulu..korang pernah tgk tak MISTERI RUMAH TUA..ala yang norkumalasari berlakon jadi patung tu..sekali kena hujan dia,leh jadi cik pon lak..pastu last sekali,dia melahirkan anak ikut mulut..hah,ingat tak cite tu..

dah..dah back to cite ni lak ye..cite ni ada macam-macam versi tau..tak silap aku ada 6 versi pasal macam ne rumah ni leh kena tinggal..jom kita baca versi yang ada..apa yang daku ingat la ye..

versi 1-kononnya la pasangan yang tinggal kat situ orang yang kaya,tapi daku rasa memang la kaya kalau dah wat rumah macam tukan..lepas tu,diorg ni kena rompak..jadi masa kejadian tu,semua ahli rumah dibunuh,dan mayat nabila kena tanam kat dalam rumah tu..

versi2-ibu bapa nabila ni pergi kat oversea..jadi dia tinggalkan nabila dengan orang gaji dia..sekali orang gaji dia tu,bawak balik la lelaki kat rumah tu..nabila dapat tahu,then diorang bunuh nabila ngan tanam kat dalam rumah tu..

versi 3-ayah nabila ni mengamuk,tak tahu la sebab apa,lepas tu dia tembak semua ahli rumah dia..semuanya mati kat dalam rumah tu..

versi 4-masa kejadian rompak tu,nabila ni dia kena rogol..jadi mayat dia kena la tanam kat citu gak..

versi 5-vila ni kepunyaan satu keluarga cina la..kalau dah rumah macam ni,mesti la yang bergela dato kan..sekali tak silap dia bankrap..pastu kena tarik balik jawatan dia tu..so,dia duk kat tempat lain..rumah tu jadi lah rumah tinggal..

versi 6-vila ni dlu orang kata dijadikan tempat orang-orang berhibur..nama dia Christine Palace..ada yang kat kat pintu gerbang dia tu,memang tertulis nama ni..mat saleh la yang tuan vila ni..yang tuan dia ni,nak bahagikan la tanah ni dengan adik beradik dia yang lain,sekali macam mat saleh tu tipu le..yelah,bila dah dapat harta,semuanya janji tinggal janji..sekali adik beradik diorang ni marah la..diorang hantar wakil la nak bincang..dalam bincang-bincang tu,diaorang ni bergaduh..pastu tuan vila ni kena bunuh..terus diorang tinggalkan macam tu je..

hah,tula skit-skit yang daku ingat..lagipun tak reti la karang-karang bagi korang seram..nak tahu kena siasat sendiri la..pastu korang g la baca kat forum tadi tu..memang bayang cite sal vila ni kat situ..
 gitu la pasa cite vila nabila ni..tapikan kat jb ni macam banyak kisah misteri tau..ada banyak tempat yang ditinggalkan..yang masuk dalam paper tahun lepas tak silap,pasal shopping complex yang bangunan tu ditinggalkan,tapi ada orang singapore waktu malam lalu kat situ,then leh masuk membeli lak kat situ..dia kata siap macam pesta sale kat dalam tu..padahal memang bagunan tu kosong je..nanti aku cite sal tu lak ye..kalau rajin ye..hihi..

ok..ok..dah,sambung keje..daaaa...


11 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ooo..mcm2 versi rupanya...yang selalu dengar students aku dok bercerita yang versi no 1 tu..

eiii..kemayan city kah?? atau JB WATERFRONT??? HUHU...
kalau kemayan city, hubby aku pun pernah kena....

Zue AnnaLeeya said...

haishhh... seram jerk...

akak tgk citer misteri rumah tua tuh...
mmg seram giler kan???
pastuh branak ikut mulut plak tu...
takut tgk...

ibu_Arifa said...

seram..seram..siarau aku tgk pic tu pun, kot2 nanti ada pulak image seram termoncol kat gambar tu...waaaa..

rajin nyer ko buat research pasal ni yer.. kalo tak aku pun tak tau ada rumah ni kat JB tu.

sofia idrus said...

hah ! ecok pon sofia n kwn2 cadang nk g villa nabila ni .. p bukn sume pompuan ,, majoriti nye lelaki la ,, yg brany je d izin kn join ..

Anonymous said...

Pernah dgr pasal Kemayan City, baru hari ni dgr pasal Villa Nabila. Selama ini ulang alik malam-malam depan nya. Memang pelik, kenapa vila ini di tinggalkan. Mesti pemandangan menarik dan kepunyaan orang kaya. Rupa2nya ada misteri seram di sebaliknya.

zul jb

Shera said...

keluargaa cina ? hei ! ta masuk akal >< sbb namaa anak dy nabila ?

Sweing Gett said...

Aq rse yg cite psal uma to aq rse ko je la yg. pigi aq tkod huhuhu

Sweing Gett said...

Kafir pon ada yg nme daniel sdangkan Daniel to. Nme nabi aq plik klw korang korang tnye dengan nabila to sndri mcm mne korng nk tnye ko mct lah nabila uw 6be dy t aq bgi
Jock

Anonymous said...

xde nak dherankan sgt la kalu nma cina nabila... sbb exgf aku dlu pure chinese nama dia farah... tp mula2 mmg heran jgk nama cina mcm 2 kn... hehehe..

syizika suzana said...

hmn..jdi tertanya2 plak hehe..terigin nk tengok rumah tu dri dekat

Anonymous said...

crestean palaces nama asal vila ni pemilik dia dato yap sekarang dalam penjara kat hongkong bukan vila nabila tah datang mana laa cerita nih ea adesssss susah ngan korang nih asik menokok tambah jer kerja nye