Monday, May 23, 2011

Apa pandangan korang???salah ke daku???

 

Aku rasa macam nak lepaskan geram kat sini la..lepas tu nak tanya apa pandangan korang???

Apa citenye ni..???

Gini,masa hari jumaat lepas,masa tu on the way nak balik rumah..so ternampak la satu banner yang tulis tentang satu Program cepat membaca..Banner tu betul-betul kat trafic light..so masa nak tunggu lampu hijau tu,daku pun salin la nombor telefon tu..

So masa nak balik tu,terfikir lak,rasa macam nak try call..kot-kot la eisya leh joinkan..sebab kat banner tu ada pic budak-budak..tu yang rasa macam klu boleh nak bagi eisya join lagipun dia wat setiap hari ahad je..Memang msa tu sesuai la..

Dia tulis lak,tempat terhad,so masa sampai tu,terus la call nak tanya..Berborak la dalam telefon dengan orang tu..Daku pun tanya la pasal program tu macam mana..Umur berapa yang boleh join..So orang tu cakap,dia amik dari umur 4 tahun hingga 12 tahun..Lepas dah tanya pasal umur tu,orang tu tanya anak umur berapa. Daku pun cakapla umur eisya..Then daku cakap kat dia,yang eisya belum 4 tahun lagi..

Terus dia kata,ada gak dia amik budak umur 3 tahun..setakat yang daku call tu,dia kata dalam 3 orang..Tapi dia kata ada syarat..Syarat dia,bila dah masuk program tu,dah bayar,nak keluar tak boleh amik duit..kiranya macam burn jela wit tu..Lepas tu,dia kata dia tak nak  amik budak yang nangis..

Daku pun cakap la,memula memang la nangis klu kena tinggal sebab budak-budak lagikan..Mesti la ada rasa takut.Mana-mana budak pun akan macam tu jugak..Jadinya,aku pun tanya la satu kelas tu berapa orang.Dia kata satu kelas dalam 30 orang,campur dari 4 tahun sampai 12 tahun..Tak tahu la macam mana dia nak ajar tu nanti..Dah campur semua peringkat umur satu kelas.

Then,daku pun tanya la,masa mula kelas tu,ibu ayah leh tunggu tak anak..Tahu tak dia  jawab ape, TAK BOLEH..nak tahu sebab apa, SEBAB SAYA TAK SELESA KALAU NAK AJAR BILA ADA IBU BAPA..masa dengar tu rasa macam kelakar pun ada..daku pun cakap la,la saya pun cikgu gak,pada saya tak perlu rasa segan..kalau kat sekolah tu lagi la,kea observe nye lagi ngan pengetua la..Segan skit tu biasa la..Tapi ayat dia banyak kali dia tekan kan tak boleh tunggu..Korang bayangkan la,dah la budak umur 3 tahun,tapi tak boleh tunggu..Tak ke budak tu takut nanti..

Terus masa tu rasa pelik skit ngan cikgu ni,daku tanya la dia dari program apa..Tapi dia tak jawab..tanya lagi,dia dari sekolah mana..Tak jawab gak..Pastu daku tanya lagi,dia ni dari agensi mana..dia just cakap dia freelance..Pastu daku pun tanya la lagi,yelah,siapa yang anjurkan program ni..Nak tahu tak dia jawap apa????

‘Saya rasa saya tak perlu jawap soalan puan tu,puan tak berhak tanya saya soalan macam tu..Puan ni bukan polis’..amik ko..sekali dia leh jawab macam tu..Terus daku kata,tak pelah,saya tak berminat nak bagi anak saya join program ni..letak terus phone..Gerammmmmmmmm

So,pada pandangan korang,salah ke apa yang daku tanya tu..????Perkhidmatan dia berbayar,bukan kerja amal..Sebagai pembayar,rasanya kita patut tahu kan..

16 comments:

. i . n . a . z . said...

betul tu.as a parent, kita memang berhak tahu macamana anak kita akan belajar. even kalau kita nak register anak ke kindergarten pun kita akan tanya macam macam dan komfem pihak tadika tu akan jawap. kalau dah takmo jawap tu maknanya ada something wrong la tu. lagipun mana boleh letak budak 4-12 tahun in a class. level diorang tak sama. cara pengajaran memang totally different la.

dia tak tau ke.. pelnggan tu berhak tahu dari a sampai z macamana dia nak ajar. sebab kita bagi anak kita kat dia. tu satu amanah. bukannya benda main main. tambah plak u r going to pay kan. bukan free free.

eh... panjang plak... teremo plak bila baca macamnih.

neway, have a nice monday ;)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

adei, dia nak wat bisnes ke tak nak tu?langsung tak mesra alam betul la, kalo dah segan camne nak jadi cikgu tol tak?ntah2 ntah ape2 la yang dia ajo kat budak2 tu, atau dia garang pukul2 budak, tu yang tak nak mak bapak tunggu tu, tak bagus la class camni, budak pun leh jadik takut tau...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

tak salahlah..kita sbg ibubapa mesti nk yg terbaik buat anak2..x slh jika kita byk bertanya..
mcmanalah erk dia mengajar begitu ramai murid dlm 1 kelas dr kalangan umur yg berbeza lg..hmmm..x patut..

Anamarza said...

kalau camtu la gayanya tak yah join la, camna gayanya nak ngajar semua peringkat umur serentak, tak mesra alam pulak tu nak melayan pertanyaan kita....

[-suziey-] said...

ish curious nya..nape ko xjwb je balik..klu aku dh jwb dh..as parents aku pn ade hak nk tau..xkan nk hntar membuta tuli jek..mmg sy bkn polis..ke awk nk sy panggil polis utk tanyakan soalan general yg sy ade hak ut tau..ha amik ko..ish geram plak aku..hehe

ummiaqeef said...

ish, x payah la camtu. kang ntah ape2 jadi kat anak bukan kite tau..org mcm ni pun ade ke..haiya!!

zaidah said...

baru tanya itu ini dah naik angin....sebagai ibu bapa memang patut kita tanya untuk kebaikan anak kita jugak....zaman sekarang nie klu orang nak menipun memacam carapun bleh...

ibu_Arifa said...

huii...ayat yg last tu "dasyat" tu.."tak de hak nak tanya, sbb kita bukan polis" poyo jer bunyi nyer. aku pun geram kalo mcm ni. ciss.. nak duit jer lah tu.. bukannyer nak mengajar betul2 pun. mesti dia nak tipu tu fara..

Sitisifir10 said...

Kalau dia jawab lagu tu, means manner dia kureng tu...tak de salah pun kalau taknak kasi parents tgu tapi apsal tanak cakap elok2?? Ada je cara nak sampaikan supaya ibubapa faham kenapa takleh tgu....kemudiannya, yg dia ckp bukan polis tu, mmg hampagas betullah...kalau saya pun saya tanak cikgu mcm ni ajar anak saya...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ummi Eisya..klu dah camtu xyah join anak kita kat situ.dah la jawap soklankita ngan bahasa yg cam kasar gak.Sebagai ibu kita nk gak tanya ttg pembelajaran & kelulusan....bkn sikit duit kita nk bayar...

BabyIntan said...

Ya Allah, menyirap darah baca nie! Kita nie parents, mesti lah ada hak utk bertanya tak kira lah satu soalan ke seratus soalan ke...dah benda berbayor!

Kalo mcm nie ntah betul ntah tak program dia tu. Konon parents tak boleh tunggu kat situ, dah tu satu kelas boleh pula campur budak umur 4 tahun spi 12 tahun...gilo apa!

Kompom nie kes nak menipu nie...coz byk benda dia tak leh nak jawab.

Lily@MamaZaraZareef said...

fara tak salah..mmg berhak pon tanye soklan2 mcm tuh..kire fara ni parents yg bijaklah..klu tk, mesti sedap2 jek ditipu ngan cikgu tuh..cara jawapan die mcm ada sumthing fishy kan..huhu

mrsharis said...

hi..salam ziarah.

Memang patut kita tanya soalan macam2 sebab yang nak kena keluar duit adalah kita dan yg nak belajar tu pun anak kita. Rasanya takde parents yang buta2 kuar duit hantar anak masuk program yang entah tak tau sapa penganjur & apa kelayakan diorg. Syukur u tak ummi tak hantar anak g program tu kan. (Macam ada something jek)

Ummi Salsabila said...

tak salah.kita as parent mesti nak tanya mcm2.lagi2 kalo anak kn tinggal.nak tahu juga as safety anak2.
kerek gile buat biz cmni.jwblh elok2 apa slhnya kan.

ibuayahdamia said...

perghhh...ader jugak macam tu..takutnya...kot2 lah cikgu tu nanti buli/ marah2 anak kita kan...kita tanya cara baik pun dia jawab cam tu...apa ntah lagi kalau budak hingusan yang berulang kali tanya dia..eiiii..tak yah lah hantar situ...pelik..sah2 kalau join apa2 program pendidikan yg mana anak2 kita bawah 4 tahun, mesti lah parents kena temankan dulu...huh...something wrong ni...

-Nureen- said...

ntah2 dia menyamar kot... mana tau cara baru diaorg nk culik budak2.. dengar dia ckp pon dh rasa pelik benor aih... ada udang di sebalik mee nih...