Sunday, April 25, 2010

Takut kehilangan lagi..

Susah tul nak update blog sekarang..bukan susah sebab pe,tapi sebab sekarang ni,balik keje je memang rasa macam nak rehat je..malas nak wat ape-ape melainkan layan eisya..

Banyak benda yang dah berlaku selama tak updated ni..ade yang suka dan duka..ade yang terlalu pahit pun ade..tapi syukur sangat sebab diberikan ketenangan oleh Allah..

Cerita terbaru nye,ummi eisya ni dapat MC 2 hari..sebabnya adalah threaten abortion..emm,tetiba je pagi ahad tadi ade keluar darah..dah tu,ade lak yang macam darah ade urat-urat tu..masa tu,memang dah menggigil kaki..nak panggil daddy eisya pun dah tak mampu..last-last pergi kat daddy eisya then cakap kuar darah tadi..daddy terus suh siap g klinik..dah la tak tahu nak g klinik mane sebab Hospital Puteri ahad klinik dia tutup..eisya lak masa tu tengah tido lagi..dah nak menangis je rasa masa tu,sebab dah rasa memang akan kehilangan lagi kali ni..FYI, masa 1st pregnant dulu,ummi eisya pernah gugur gak..dah takut benda tu berlaku lagi..terus call BIL mintak tolong datang umah,amik eisya dan bawak ke rumah dia..nasib biras ngan BIL leh tolong..Terima kasih ye Ibu..
Terus siap.. dah la kepala otak ni dok fikir nak g klinik mana la pepagi ahad ni..dapat idea terus pergi ke klinik kat Perbadanan Islam..Masa nak tunggu doc panggil tu,memang macam dah redha je kalau doc cakap dah tak ade lagi..Lepas dah kena panggil dan cite semua,doc kata kita scan dulu..berdebar tul saat tu..dan
Alhamdulillah,heartbeat baby stil ade lagi dan baby pun ok..cuma doc kata kedudukan dia macam dah jatuh..dah hampir ngan rahim..kena banyak rest..syukur sangat-sangat masa tu..
Dapat la MC 2 hari then dapat ubat hormon..so lepas ni memang banyak kena rest la..

Dah la sekarang ni,eisya asyik cakap'kukong,kukong' je..maknanya nak dukung la tu..emm tak dukung kang,tak sampai hati tapi kadang-kadang memang mintak daddy yang tolong dukungkan..eisya lak sekarang ni dah hampir 14 kg..mungkin ummieisya kena lebih gemuk lagi..baru la leh tahan nak dukung eisya lelama..hihiiii

Cite bab eisya ni,dah lama tul tak cite sal eisya..nanti ade masa,kita story sal eisya lak..tunggu ye...

p/s:
-kak de,itu cerita terbaru kak farah,syahmi ngan family yang lelain semua ok..tak sabar nak tunggu kak de balik je..study rerajin ye..miss u..

11 comments:

sharifah syahirah TSM [chep] said...

alhamdulillah...
Allah sebaik-baik perancang,
apa2 yg Allah dah tentukan tu memang yang terbaik untuk kita,
walaupun kadang2 kita sendiri kurang gembira dengan benda tu.
but still, mmg itulah yang terbaik.

take care,
kalau makan ubat ke ape ke,
cek betul2,
tanya doc dulu ke,
sebab kadang2 kalau kita sakit,
pastu doktor xtahu kita pregnant,
nanti dia terbagi ubat yang tak boleh makan time pregnant.
certain drugs mmg tak boleh ambil time pregnant.
=)

ok.
balik nnt kita share tips lagi.
seposen dua dari budak yang ada separuh perjalanan lg untuk jadi pengamal perubatan.

kirim salam iesya.

dah tak lama nak exam.
doakan yek.

MeL MikaiL said...

ummi eisya mmg kena byk rest k ;) kalau bole jgnle angkat eisya dulu, berat tul dara u ni 14kg! hehe..

ibu_Arifa said...

nasib baik tak apa2 kan.. risau aku baca entry ni.. sbb ko xcite pun kat aku..mmg aku terkejut giler baca ni td..
aku cadang ko tok sah dukung eisya sgt..14kg tu tahap berat tu bg org yg saiz comey2 mcm kita ni..lebih2 lagi ko berbadan2-3 mcm skrg ni.
suruh hubby ko jer yg dukung, atau train eisya xyah nk berdukung2 lagi dah..

lily azliyana @ mama zara said...

Harap2 sume ok yek..jaga kesihatan ummi n baby baik2 k..n kem cium kat eisya cumei yg dirindui..=D

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulillah...nasib baik tak der apa2 lagi....

ayu pun pernah threaten abortion gak...2 kali b4 dapat aleesya....tapi last2 ku kehilangan jua....

masa peknan kan aleesya pun threaten abortion gak...selama sebulan bleeding...every 2 weeks gi cucuk horman dan hari2 makan pil stable baby...alhamdulillah...akhirnya aleesya menjadi...

so fara, better ko rest banyak2...dan don't tension2...kerana itu pun salah satu punca gak...ataupun mungkin ko ader rahim lemah cam aku..rest jer yg penting sekarang ni...

p/s: aku pernah pi puteri masa hari ahad, dgn Dr laila......conclusionnya aku dicharge dgn harga public holiday...hahahah..dah macam hotel lak rasanya...

nieda said...

take care k

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

rehat jgn buat keja banyak2 ok..
insyaallah minta semua selamat

Farra Dhelina said...

alhmdlh.. akk, byk kan rehat tau!!

Ummi Salsabila said...

jaga diri.byk2 rest tau dear.rsnya xle dukung eisya masa ni.smgtnya eisya.2x kali ganda dr aufa.aufa pun ku xlrt nak dukung.take care..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

semoga cepat sembuh yer..
jaga diri, jgn wat kije berat2 sgt time ni..
InsyaAllah, tak de ape2..

shila ariff said...

alahai fara, pagi ni baru aku blogwalking..dah hampir semggu aku tak berblog...pagi ni baru aku tau citer terbaru ko....bykkan berehat ye...jg pemakanan sebaik mungkin ye...jgn wat keje yg berat2 tau...aku doakan ko n baby dlm rahim selamat hendaknya....amin..